Красноріченська селищна військова адміністрація

Луганська область, Сватівський район

Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення (громадських слухань) кандидатури старости Красноріченської  селищної ради.

Дата: 05.10.2021 15:17
Кількість переглядів: 550

 

УКРАЇНА

КРАСНОРІЧЕНСЬКА  СЕЛИЩНА   РАДА

ЛУГАНСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

КРЕМІНСЬКОГО РАЙОНУ

ВОСЬМОГО  СКЛИКАННЯ

ДЕВ’ЯТНАДЦЯТА   СЕСІЯ

 

 РІШЕННЯ 

 

29 вересня 2021 року                          смт .Красноріченське                                   № 19/16

 

Про затвердження Порядку проведення

громадського обговорення (громадських

слухань) кандидатури старости

Красноріченської  селищної ради

 

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», Красноріченська  селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Порядок проведення громадського обговорення (громадських слухань) кандидатури старости Красноріченської селищної   ради (додається).
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань законності, прав і обов’язків громадянина, запобігання корупції, свободи слова, регламенту, депутатської діяльності  та етики, соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти культури і спорту.  

 

 

Селищний голова                                                        Сергій ГЛУЩЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Затвердженно

рішенням сесії Красноріченської

селищної ради № 19/16    від 29.10.2021

 

 

Порядок

проведення громадського обговорення (громадських слухань)

кандидатури старости Красноріченської  селищної ради

 

    Цей Порядок проведення громадського обговорення (громадські слухання) кандидатури старости у Красноріченській селищній раді встановлює порядок (далі – Порядок), підготовки та проведення громадського обговорення кандидатури старости Красноріченської  селищної ради (громадські слухання) та врахування їх результатів органами та посадовими особами місцевого самоврядування Красноріченської  селищної ради.

1. Красноріченська  селищна рада проводить громадські обговорення (громадські слухання) кандидатури старости – зустрічатися з депутатами ради, посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких жителі старостинського округу обговорюють кандидатуру старости.

2. Громадські обговорення (громадські слухання) проводяться в одному старостинському окрузі в окремих населених пунктах територіальної громади, відповідному старостинському окрузі, на всій території громади щодо питань місцевого значення, які стосуються прав та законних інтересів жителів територіальної громади, де проводяться ці слухання.

3. Ініціатором проведення громадського обговорення (громадських слуханнь) щодо кандидатури старости є селищний голова.

4. Громадські слухання проводяться відкрито.

У громадському обговоренні (громадських слуханнях) з правом голосу можуть брати участь дієздатні жителі територіальної громади (старостинського округу), місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстроване на території старостинського округу.

Участь селищного голови або його представника у громадському обговоренні (громадських слуханнях) є обов’язковою.

5. Особа жителя територіальної громади (старостинського округу) та факт реєстрації постійного місця проживання на території старостинського округу Красноріченської селищної ради встановлюються у визначеному законом порядку на підставі документів, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», про що уповноваженою особою вноситься відповідний запис у протокол (список реєстрації учасників громадського обговорення (громадських слухань)).

6. Інші особи, які на законних підставах постійно проживають або перебувають на відповідній території, можуть брати участь у громадських слуханнях з правом дорадчого голосу.

Можливість участі особи з правом дорадчого голосу передбачає право особи бути присутньою на громадському обговоренні (громадських слуханнях), висловлювати власні позиції з приводу обговорюваних під час слухань питань. Особи з правом дорадчого голосу не беруть участь у голосуванні, а їхній голос у результаті голосування не враховується.

7. Проведення громадського обговорення (громадських слуханнь) є обов’язковим перед прийняттям радою рішень про призначення на посаду старости Красноріченської селищної ради.

8. Ініціатива селищного голови про проведення громадського обговорення (громадських слуханнь) оформлюється відповідним розпорядженням.

9. У розпорядженні селищного голови про проведення громадського обговорення (громадських слуханнь) вказуються:

1) найменування особи, яка є ініціатором громадського обговорення (громадських слухань);

2) дата, час і місце проведення громадського обговорення (громадських слухань);

3) територія старостинського округу, на якій проводяться громадські слухання;

4) питання, що виносяться на їх розгляд;

5) перелік осіб, які запрошуються для виступів (доповідей) під час громадського обговорення (громадських слухань);

6) порядок доведення інформації щодо проведення громадського обговорення (громадських слухань) до жителів територіальної громади (старостинського округу).

До розпорядження, про проведення громадського обговорення (громадських слухань) можуть додаватися інформаційно-аналітичні матеріали.

10. Громадське обговорення (громадські слухання) призначаються, як правило, у неробочий день або неробочий час у придатному для проведенні громадських слухань приміщенні, розташованому на території старостинського округу.

11. Протягом 5 робочих днів з дня видання розпорядження про проведення громадських слухань, але не пізніше 5 робочих днів до дня проведення громадського обговорення (громадських слухань), селищна рада забезпечує                     оприлюднення оголошення про проведення громадського обговорення (громадських слухань) на офіційному веб-сайті Ради.

Також оголошення про проведення громадського обговорення (громадських слухань) може поширюватися в будь-яких інший доступний спосіб з метою ознайомлення з ним якомога більшої кількості членів громади.

В оголошенні про проведення громадських слухань, яке оприлюднюється на веб-сайті Ради, зазначаються:

1) дата, час та місце проведення громадського обговорення (громадських слухань);

2) територія, на якій проводяться громадські слухання;

3) питання, що виносяться на громадські слухання;

4) інформація про ініціатора проведення громадських слухань;

5) контакти (телефон, електронна адреса тощо), за якими можна отримати додаткову інформацію про проведення громадських слухань.

12. До початку громадських слухань проводиться реєстрація учасників громадського обговорення (громадських слухань). Реєстрацію учасників забезпечує ініціатор громадських слухань.

Для реєстрації особам, які хочуть взяти участь у громадського обговорення (громадських слухань) з правом голосу, необхідно пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, передбачений для посвідчення особи та встановлення її місця проживання в Україні відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Особи, які відповідно до пункту 6 цього Положення беруть участь у громадських слуханнях з правом дорадчого голосу, пред’являють лише документ, який відповідно до чинного законодавства України посвідчує особу.

У списку реєстрації учасників громадського обговорення (громадських слухань) зазначають прізвища, імена, по батькові учасників, дати їх народження, зареєстроване місце проживання. Учасник слухань підтверджує достовірність зазначеної інформації своїм особистим підписом у протоколі учасників громадського обговорення (громадських слухань).

Усі особи, які беруть участь у громадських слуханнях, надають згоду на обробку наданих ними персональних даних у межах та у спосіб, необхідний для організації та врахування результатів громадських слухань. Про надання цієї згоди та обсяги обробки персональних даних учасників громадського обговорення (громадських слухань) має бути зроблений відповідний застережний запис на кожному аркуші списку реєстрації учасників громадського обговорення (громадських слухань).

Відмова від надання документів, визначених у цьому пункті Порядку, або відмова від надання згоди на обробку персональних даних є підставою не допуску особи до участі у громадському обговоренні (громадських слуханнях), у тому числі з правом дорадчого голосу.

13. Перед початком громадського обговорення (громадських слухань) більшістю зареєстрованих учасників громадських слухань, які мають право голосу на цьому заході, обираються головуючий, секретар та лічильна комісія. Інформація про це заноситься до протоколу громадського обговорення (громадських слухань).

Головуючий веде громадське обговорення (громадські слухання), стежить за дотриманням на них порядку, разом із секретарем підписує протокол. Якщо головуючий зловживає своїми правами, то учасники громадських слухань більшістю голосів можуть висловити йому недовіру й обрати нового.

Секретар громадського обговорення (громадських слухань) веде протокол громадських слухань у порядку, передбаченому цим Порядком.

Лічильна комісія встановлює присутність учасників громадського обговорення (громадських слухань), кількість осіб, що наділені правом голосу, підраховує голоси під час голосування, а також розглядає звернення, пов’язані з порушенням порядку голосування чи іншими перешкодами в голосуванні.

До початку обговорення та прийняття рішень щодо питань, винесених на громадські слухання, шляхом голосування затверджуються регламент проведення та порядок денний громадського обговорення (громадських слухань).

Регламентом визначається час, відведений для доповідей (співдоповідей), виступів, запитань і відповідей тощо. Регламент слухань має передбачати:

1) доповіді представника ініціатора громадських слухань, запрошених для цього депутатів чи посадових осіб органів місцевого самоврядування;

2)запитання, виступи учасників громадських слухань, прийняття рішення щодо питання, винесеного на громадські слухання.

Включення до порядку денного, розгляд на громадських слуханнях та прийняття рішень з питань, які не було передбачено розпорядженням про проведення слухань, не допускається.

14. Головуючий відповідно до регламенту надає по черзі слово для виступу учасникам слухань. Усі отримують слово тільки з дозволу головуючого. Виступи учасників громадського обговорення (громадських слухань) не можуть перериватися чи припинятися інакше, ніж у порядку, визначеному цим Положенням та регламентом слухань.

Кожен учасник громадського обговорення (громадських слухань) має право надати пропозиції, висловити зауваження, поставити запитання усно чи письмово. На вимогу учасника громадського обговорення (громадських слухань), який подає пропозицію, вона має бути поставлена на голосування. Усі пропозиції, зауваження і запитання заносяться (додаються) до протоколу громадських слухань.

Головуючий може перервати виступаючого, якщо його виступ не стосується предмета слухань, перевищує встановлений регламентом час, використовується для політичної агітації, закликає до дискримінації чи інших форм нетерпимості або в інший спосіб порушує вимоги законів України.

Учасники громадського обговорення (громадських слухань) повинні дотримуватися вимог цього Положення, затвердженого порядку денного та регламенту громадського обговорення (громадських слухань), норм етичної поведінки, не допускати вигуків, образ, вчинення правопорушень та інших дій, що заважають проведенню громадського обговорення (громадських слухань).

У випадку порушення вимог цього Положення головуючий може прийняти рішення про видалення порушника (порушників) з місця, де проводяться громадського обговорення (громадських слухань). У разі невиконанні рішення про видалення порушників до них можуть бути застосовані заходи примусу відповідно до чинного законодавства.

Громадські слухання відбуваються у відкритому режимі. За наявності організаційно-технічної можливості ініціатор слухань забезпечує їх веб- трансляцію, аудіо-, фото- та/або відеофіксацію. Кожен учасник громадського обговорення (громадських слухань), а також присутні на слуханнях представники засобів масової інформації мають право здійснювати аудіо, фото- та/або відеофіксацію чи веб-трансляцію громадського обговорення (громадських слухань), якщо це не перешкоджає їх проведенню.

15. Голосування щодо прийняття або відхилення відповідного питання порядку денного та/або внесених  учасниками громадських слухань пропозицій здійснюється шляхом підняття рук особами, які мають право голосу під час громадських слухань. Рішення, у тому числі з питань процедурного характеру,      приймається більшістю голосів       від кількості зареєстрованих учасників громадських слуханнях, які мають право голосу відповідно до цього Порядку. Результати підрахунку голосів оголошуються лічильною комісією та вносяться до протоколу громадських слухань.

16. За результатами громадських слухань у триденний термін оформляється письмовий протокол, в якому чітко формулюються рішення (пропозиції) громадського обговорення (громадських слухань). Протокол підписується головою та секретарем громадського обговорення (громадських слухань) у двох примірниках. Список реєстрації учасників громадського обговорення (громадських слухань) додається до протоколу та є його невід’ємною частиною. (додатки 1, 2)

У протоколі вказуються:

1) дата, час і місце проведення громадських слухань;

2) територія, на якій проводяться громадські слухання;

3) кількість учасників громадських слухань з правом дорадчого голосу;

4) питання, які розглядалися на громадських слуханнях;

5) рішення (пропозиції) громадського обговорення (громадських слухань), прийняті за результатами розгляду питань, та кількість голосів, поданих за та проти прийняття відповідних рішень (додаток 3);

6) нша інформація, передбачена цим Порядком або актами законодавства.

Один примірник протоколу громадських слухань на сесію селищної ради з поданням селищного голови, другий примірник зберігається у ініціаторів громадських слухань.

Копія протоколу не пізніше 10 робочих днів з дня проведення слухань вивішується для ознайомлення в місці проведення громадського обговорення (громадських слухань) і має бути доступна для ознайомлення протягом не менше одного місяця після проведення слухань, а також розміщуватися на офіційному веб-сайті Ради.

Захист і обробка персональних даних, що містяться у протоколі громадського обговорення (громадських слухань) та додатку до нього, здійснюється відповідно до чинного законодавства України з урахуванням приписів цього Порядку. У разі оприлюднення списку реєстрації учасників громадського обговорення (громадських слухань) дані про дату народження та місце проживання знеособлюються, якщо інше не встановлено рішенням учасників громадського обговорення (громадських слухань). Зазначені дані можуть бути оприлюднені без згоди суб’єктів персональних даних виключно у випадках, передбачених нормами закону.

17. Результати проведеного громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю) кандидатури старости підлягають обов'язковому розгляду відповідною селищною радою.

18. Кандидатура старости вважається погодженою з жителями відповідного старостинського округу, якщо в результаті громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю) отримала таку підтримку у старостинському окрузі:

з кількістю жителів до 1500 - більше 20 відсотків голосів жителів від загальної кількості жителів відповідного старостинського округу, які є громадянами України і мають право голосу на виборах;

з кількістю жителів від 1500 до 10 тисяч - більше 17 відсотків голосів;

з кількістю жителів від 10 тисяч до 20 тисяч - більше 14 відсотків голосів;

з кількістю жителів від 20 тисяч до 30 тисяч - більше 10 відсотків голосів;

з кількістю жителів більше 30 тисяч - більше 7 відсотків голосів жителів від загальної кількості жителів відповідного старостинського округу, які є громадянами України і мають право голосу на виборах.

19. Кандидатура старости відповідного старостинського округу, не підтримана селищною радою, не може бути повторно внесена для затвердження в цьому старостинському окрузі протягом поточного скликання відповідної селищної ради.

20. Органи місцевого самоврядування територіальної громади, їх посадові та службові особи несуть відповідальність за невиконання цього Порядку згідно із законодавством України.

Недотримання порядку ініціювання та проведення громадського обговорення (громадських слухань), визначених цим Порядком, може бути підставою для визнання громадського обговорення (громадських слухань) такими, що не відбулися, в судовому порядку.

21. Рішення Ради, дії або бездіяльність уповноваженого органу (особи) Ради щодо проведення громадського обговорення (громадських слухань), внесення на розгляд сесії Ради та/або розгляду питання, розглянутого під час проведення громадського обговорення (громадських слухань), можуть бути оскаржені до суду у встановленому законом порядку.

 

 

 

Секретар селищної ради                                                              Тетяна НЕСМАШНА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Порядку проведення громадського обговорення

(громадських слухань) кандидатури старости

Красноріченської  селищної ради

 

П Р О Т О К О Л

громадських обговорень ____________________________________________________________________

вид громадських слухань та їх тема

в селі __________________

“____”____________ 20__року                                                      с.______________

 

Присутні: Учасники громадських слухань членів територіальної громади с. _______________ в кількості _____ осіб (список – у додатку 1 до цього протоколу).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Обрання голови обговорень (слухань).

2. Обрання секретаря обговорень (слухань).

3. Обрання лічильної комісії у складі не менше 3 осіб.

4. Затвердження порядку денного та регламенту обговорень (слухань).

5. Про обговорення кандидатури на посаду старости певного старостинського округу ________________________________________________________________________________

питання, яке порушується

 

1. Обрання голови обговорень (слухань).

СЛУХАЛИ:

1. Про обрання голови обговорень (слухань).

ВИСТУПИЛИ:

1. ______________________________________________________________

2. ______________________________________________________________

ГОЛОСУВАЛИ:

“За” - ________;

“Проти” - ________;

“Утримались” - ________;

“Не голосували” - ________;

“Всього було присутніх жителів під час даного голосування” - _________.

УХВАЛИЛИ:

Обрати головою обговорень (слухань).:

Прізвище, ім’я,

по-батькові

Рік народження

Серія і номер паспорта

Домашня адреса

 

 

 

 

 

2. Обрання секретаря обговорень (слухань).

СЛУХАЛИ:

1. Про обрання секретаря обговорень (слухань).

ВИСТУПИЛИ:

1. ______________________________________________________________

2. ______________________________________________________________

ГОЛОСУВАЛИ:

“За” - ________;

“Проти” - ________;

“Утримались” - ________;

“Не голосували” - ________;

“Всього було присутніх жителів під час даного голосування” - _________.

УХВАЛИЛИ:

Обрати секретарем обговорень (слухань):

Прізвище, ім’я,

по-батькові

Рік народження

Серія і номер паспорта

Домашня адреса

 

 

 

 

 

3. Обрання лічильної комісії у складі не менше 3 осіб.

СЛУХАЛИ:

1. Про обрання лічильної комісії у складі не менше 3 осіб.

ВИСТУПИЛИ:

1. ______________________________________________________________

2. ______________________________________________________________

ГОЛОСУВАЛИ:

“За” - ________;

“Проти” - ________;

“Утримались” - ________;

“Не голосували” - ________;

“Всього було присутніх жителів під час даного голосування” - _________.

УХВАЛИЛИ:

Обрати лічільну комісію у складі 3 осіб:

Прізвище, ім’я,

по-батькові

Рік народження

Серія і номер паспорта

Домашня адреса

 

 

 

 

 

4. Затвердження порядку денного та регламенту обговорень (слухань).

СЛУХАЛИ:

1. Про затвердження порядку денного та регламенту обговорень (слухань).

ВИСТУПИЛИ:

1. ______________________________________________________________

2. ______________________________________________________________

ГОЛОСУВАЛИ:

“За” - ________;

“Проти” - ________;

“Утримались” - ________;

 “Не голосували” - ________;

“Всього було присутніх жителів під час даного голосування”- ________.

УХВАЛИЛИ:

Затвердити наступний порядок денний громадських обговорень (слухань):

1.Про ситуацію щодо __________________________________________________________________

питання, яке порушується

Затвердити наступний регламент громадських обговорень (слухань):

на вступне слово головуючого до 10 хвилин;

на доповідь до 15 хвилин;

на кожну із не більше двох співдоповідей до 10 хвилин;

відповіді на запитання після доповіді й усіх співдоповідей разом до 30 хвилин;

на виступи в обговоренні до 5 хвилин.

5. Про обговорення кандидатури на посаду старости певного старостинського округу ______________________________________________________________

питання, яке порушується

СЛУХАЛИ:

1. Про обговорення кандидатури на посаду старости певного старостинського округу ВИСТУПИЛИ:

1. __________________________________________________________________

2. __________________________________________________________________ ГОЛОСУВАЛИ:

“За” - ________;

“Проти” - ________;

“Утримались” - ________;

“Не голосували” - ________;

“Всього було присутніх жителів під час даного голосування” - ________.

УХВАЛИЛИ:

 Визнати ситуацію щодо ___________________________________________________________________________

питання, яке порушується

 

 

Голова обговорень (слухань)                         (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

Секретар обговорень (слухань)                     (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

до Порядку проведення громадського обговорення

(громадських слухань) кандидатури старости

Красноріченської  селищної ради

 

Додаток №1

до Протоколу громадських обговорень членів певного старостинського округу _______________________________________________________________________________вид громадських слухань та їх тема

 

в селі ________________

 

від "___"____________20 ___ р.

 

СПИСОК

учасників громадських обговорень членів старостинського округу _______________________________________________________________________________

вид громадських слухань та їх тема

в селі  ___________________

 

“____”_____________ 20 __ року                                                                 с. ______________

 

№ п/п

Прізвище, ім’я, по-батькові

Рік народження

Серія і номер паспорта

Домашня адреса

Підпис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голова обговорень (слухань)                         (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

Секретар обговорень (слухань)                     (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

до Порядку проведення громадського обговорення

(громадських слухань) кандидатури старости

Красноріченської  селищної ради

 

РІШЕННЯ №______

громадських обговорень членів територіальної певного старостинського округу_____________________

____________________________________________________________________ ____

вид громадських слухань та їх тема _______________________________________________________________________________

 

«___»______________20__ року                                                                 с. ________________

 

Розглянувши питання №_____ порядку денного щодо ________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________, громадські слухання вирішили: ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Голова обговорень (слухань)                         (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

Секретар обговорень (слухань)                     (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

 

 

 

СПИСОК

учасників громадських обговорень членів старостинського округу _______________________________________________________________________________

вид громадських слухань та їх тема

в селі  ___________________

 

“____”_____________ 20 __ року                                                                 с. ______________

 

№ п/п

Прізвище, ім’я, по-батькові

Рік народження

Серія і номер паспорта

Домашня адреса

Підпис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голова обговорень (слухань)                         (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

Секретар обговорень (слухань)                     (підпис)                                  (прізвище та ініціали)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано