Красноріченська селищна військова адміністрація

Луганська область, Сватівський район

Про оптимізацію бібліотечної мережі в Красноріченській селищній територіальній громаді.

Дата: 26.10.2021 12:59
Кількість переглядів: 1006

 

                                                                                              

 

УКРАЇНА

КРАСНОРІЧЕНСЬКА  СЕЛИЩНА  РАДА

ЛУГАНСЬКОЇ     ОБЛАСТІ

КРЕМІНСЬКОГО  РАЙОНУ

ВОСЬМОГО   СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТА  СЕСІЯ

Р І Ш Е Н Н Я

 

21 жовтня 2021 року                 смт Красноріченське                                          № 20/25

 

 

  Про оптимізацію бібліотечної мережі

в Красноріченській селищній територіальній громаді

 

   З метою упорядкування бібліотечної мережі Красноріченської територіальної громади та ефективного й раціонального використання бюджетних коштів та бібліотечного майна, за умови збереження доступу населення до інформаційних ресурсів через діяльність бібліотек, відповідно до статей 65, 78 Господарського кодексу України, Закону України «Про культуру», Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу», керуючись статтями 26, 59, 60, 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада

ВИРІШИЛА:

1. З 22 жовтня 2021 року оптимізувати бібліотечну мережу комунального закладу «Красноріченський Народний Дім», шляхом злиття  Красноріченської дорослої бібліотеки-філії №3 (за адресою с.Красноріченське, вул.Центральна, буд.18) , Красноріченської дитячої бібліотеки-філії №4 (за адресою с.Красноріченське, вул.Центральна, буд.18 ) , Красноріченської бібліотеки – філії №6 (за адресою с.Красноріченське, вул.Пушкіна, буд.1а ) та Залиманської бібліотеки – філії №14 (за адресою с.Залиман, вул.Центральна буд1).  

2. Створити при комунальному закладі «Красноріченський Народний Дім» Красноріченську центральну публічну бібліотеку без статусу юридичної особи, яка у своїй структурі матиме відокремлені структурні підрозділи – бібліотеки- філії, зокрема:

- Бараниківська бібліотека-філія №5 - 92922, Луганська область, село Бараниківка, квартал Гагаріна, будинок 6 квартира 18;                                                         

- Новоолександрівська бібліотека філія №21 - 92910, Луганська область, село Новоолександрівка вулиця Шкільна, буд. 2а;

- Невська  бібліотека – філія №20, 92917, Луганська область, село Невське, вулиця Яроцького, 28;

- Макіївська  бібліотека – філія №18, 92911, Луганська область, село Макіївка, вулиця Шкільна;

- Нововодянська  бібліотека – філія №22; 92912, Луганська область, село  Нововодяне, вулиця  Центральна, 22 ;

3. Затвердити Положення Красноріченської публічної бібліотеки при комунальному закладі «Красноріченський Народний Дім» (додаток 1).

4. Директору КЗ «Красноріченський Народний Дім» Задираці Наталії Петрівні провести оптимізацію (злиття) бібліотек-філій №3 та №4, №6, №14 в одну новостворену Красноріченську центральну публічну бібліотеку, відповідно до чинного законодавства України, а саме:

- здійснити об’єднання, бібліотечних фондів та довідково-бібліографічного апарату бібліотек-філій №3 та №4, №6, №14 на базі утвореної Красноріченської центральноъ публічної бібліотеки при КЗ «Красноріченський Народний Дім;

- здійснити згідно чинного законодавства заходи, пов'язані з оптимізацією бібліотечної мережі Красноріченської ТГ, протягом двох місяців з дня набрання чинності цього рішення, врегулювати трудові відносини працівників бібліотек-філій бібліотек-філій №3 та №4, №6, №14 у відповідності до КЗпП України.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійно діючу комісію з питань законності, прав і обов’язків громадянина, запобігання корупції, свободи слова, регламенту, депутатської діяльності  та етики, соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти культури і спорту.  

 

Селищний голова                                                         Сергій ГЛУЩЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням сесії  Красноріченської селищної ради VIIІ скликання

від 21 жовтня 2021 року № 20/25

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 

КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ  ЦЕНТРАЛЬНОЇ ПУБЛІЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ

 

ПРИ КОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ «КРАСНОРІЧЕНСЬКИЙ  НАРОДНИЙ ДІМ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                        

                                                                                                        смт Красноріченське

 

                                                        2021 рік

 

І.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

  • Дане Положення про Красноріченську центральну публічну бібліотеку при комунальному закладі «Красноріченський Народний Дім» (далі – Положення) розроблене у відповідності до Конституції України, Законів України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», Постанови КМУ «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення центральними публічними бібліотеками в Україні», чинного законодавства України і є документом, який регламентує діяльність Красноріченської центральної публічної бібліотеки при комунальному закладі «Красноріченський Народний Дім» (далі – Центральна публічна бібліотека).

Центральна публічна бібліотека заснована на комунальній власності територіальної  громади с.Красноріченське, від імені якої виступає Красноріченська селищна рада  . Центральна публічна бібліотека є структурним підрозділом комунального закладу «Красноріченський народний Дім». У своїй діяльності Центральна публічна бібліотека безпосередньо підпорядковується відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Красноріченської селищної ради (далі – відділ освіти, культури, молоді та спорту) відповідно до повноважень, визначених Положенням про відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Красноріченської селищної ради.

  • Центральна публічна бібліотека – є культурно- просвітницьким, інформаційним, соціальним закладом що має упорядкований фонд документів, доступ до інших джерел інформації, забезпечує, акумуляцію та загальнодоступність документально-інформаційних ресурсів (книг, документів, інших носіїв інформації), які сприяють покращенню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства, та реалізує конституційне право громадян на бібліотечне обслуговування, забезпечення загальної доступності до інформації та культурних цінностей.
  • Центральна публічна бібліотека у здійсненні своєї діяльності дотримується нейтралітету стосовно діяльності різних політичних партій, громадських рухів, релігійних конфесій, керується принципами гуманізму та загальнолюдських цінностей.

 

    1. СТРУКТУРА І ФІНАНСУВАННЯ

 

    1. Структура Центральної публічної бібліотеки включає сектори: сектор обслуговування дітей та  юнацтва, сектор обслуговування дорослих, бібліотечні філії с. Новоолександрівка, с.Бараниківка, с. Нововодяне, с.Макіївка, с.Невське – відповідно до кількості її користувачів, видачі документів, відвідувань (у т.ч. – веб-сайту та соціокультурних заходів), рівня впровадження інформаційних технологій .

 

2.2. Кількість філій визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні» від 6 лютого 2019 р. № 72.

 

2.3. Засновником закладу є Красноріченська селищна рада Cватівського району Луганської області (далі – Засновник). Фінансування закладу здійснюється за рахунок коштів місцевого та державного бюджету, а також за рахунок додаткових джерел, не заборонених законодавством. Засновник здійснює управління майном, активами, проводить фінансування, господарське обслуговування, її матеріально-технічне забезпечення, закріплює за закладом необхідні будівлі, інженерні комунікації, обладнання, інші заходи, необхідні для функціонування закладу відповідно до цілей Положення, у порядку і межах, визначених законодавством, безпосередньо або через відділ освіти, культури, молоді та спорту .

 

2.4. Центральна публічна бібліотека є структурним підрозділом комунального закладу «Красноріченський Народний Дім», інформаційним та культурно-освітнім закладом у сфері бібліографічно-інформаційного обслуговування населення, методичним центром, з питань  розвитку бібліотечної справи, центром збереження краєзнавчої літератури, центром галузевої інформації з питань культури та мистецтва ТГ. Вона формує, зберігає і організовує єдиний фонд документів, визначає його структуру та здійснює розподіл між філіями  територіальної громади, та секторами публічної бібліотеки, організовує його циркуляцію і використання. Центральна публічна бібліотека здійснює індивідуальний і сумарний облік наявного в них фонду.

 

2.5. Центральна публічна бібліотека має штат працівників, єдиний бібліотечний фонд, з централізованим комплектуванням, обробкою документів, єдиний довідково- пошуковий апарат з каталогами: зведеним, алфавітним.

 

2.6. У своїй діяльності Центральна публічна бібліотека керується Конституцією України, Законом України «Про культуру», Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», актами Президента України і Кабінету Міністрів України, центрального органу виконавчої влади в галузі культури і мистецтв, рішеннями сесій Красноріченської селищної ради, розпорядженнями голови Красноріченської селищної ради, наказами відділу освіти, культури, молоді та спорту і цим Положенням.

 

2.7. Діяльність Центральна публічна бібліотека визначається річним планом, який затверджується відділом освіти, культури, молоді та спорту.

 

2.8. Центральна публічна бібліотека співпрацює з творчими спілками, державними та іншої форми власності підприємствами, установами, громадськими організаціями, юридичними і фізичними особами в Україні та за кордоном.

    1. НАЙМЕНУВАННЯ ТА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ

 

    1. Місцезнаходження та юридична адреса Красноріченської центральної публічної бібліотеки при комунальному закладі «Красноріченський Народний Дім»: Україна, 92913 Луганська область, Сватівський район, селище Красноріченське, вулиця Центральна , буд. 18 .
    2. Найменування:
      • Повне – Красноріченська центральна публічна бібліотека при комунальному закладі  «Красноріченський Народний Дім» Луганської області;
      • Скорочене – КЦПБ при КЗ КНД.

 

ІV.МЕТА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ

 

    1. Метою діяльності Центральна публічна бібліотека є реалізація прав громадян на бібліотечне обслуговування, забезпечення загальної доступності до інформації та культурних цінностей, що збираються, зберігаються у бібліотеках і надаються у тимчасове користування громадян.

 

    1. Основним завданням Центральна публічна бібліотека є забезпечення права громадян на доступ до інформації, здійснення сервісного обслуговування користувачів шляхом надання широкого  спектру бібліотечних, інформаційних послуг з метою розповсюдження знань та інформації, розкриття культурних надбань, вирішення соціально-економічних та соціокультурних завдань, що сприятимуть успішному розвитку особистості.

 

    1. Для виконання цих завдань Центральна публічна бібліотека:

 

- забезпечує громадянам рівні права на бібліотечне обслуговування, незалежно від їхньої статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних і релігійних переконань, місця проживання.

  • обслуговує населення адміністративних одиниць, що входять  до складу  територіальної громади, через абонементи інформаційно- бібліографічну службу, читальні зали, дистанційне обслуговування, засоби телекомунікацій та нестандартні форми обслуговування;
  • формує бібліотечний фонд універсального профілю на різних носіях;
  • забезпечує належне збереження бібліотечних фондів, здійснює контроль за їх використанням. Вилучає з бібліотечного фонду документи у порядку, визначеному нормативними документами у сфері культури;
  • здійснює зберігання наукової, спеціальної та особливо цінної літератури, що надходить в декількох або одному примірнику;
  • формує фонд бібліотек-філій, з урахуванням інформаційних потреб і особливостей населення того населеного пункту, де знаходиться бібліотека-філія;
  • забезпечує комплектування і обробку бібліотечного фонду, оперативне надходження нових документів і видань (в межах фінансування Засновником), вивчення потреб користувачів та ступеня їхнього задоволення фондами;
  • центральна публічна бібліотека здійснює сумарний та індивідуальний облік документів, що надходять; бібліотеки-філії ведуть сумарний та індивідуальний облік свого фонду;
  • центральна публічна бібліотека регулярно інформує бібліотеки-філії, про нові надходження, створює довідково-пошуковий апарат на  весь фонд, у тому числі зведений каталог. Бібліотеки-філії ведуть каталоги і картотеки на свої фонди;
  • облік документів, що вибувають з єдиного бібліотечного фонду (складання акту, виключення з обліку, довідково-бібліографічного апарату), здійснює Центральна публічна бібліотека за поданням актів бібліотеками-філіями; зняття з балансового рахунку здійснюється централізованою бухгалтерією відділу освіти, культури, молоді та спорту міської ради;
  • здійснює перерозподіл дублетних, непрофільних, маловикористовуваних користувачами творів друку між філіями, пунктами через створений обмінний фонд;
  • надає читачам всіх вікових груп (дорослим, юнацтву, дітям) гарантований мінімум бібліотечних послуг;
  • здійснює доступ користувачів до єдиного бібліотечного фонду через Центральну публічну бібліотеку або зручну для них бібліотеку-філію. Бібліотеки використовують наявні технічні можливості для здійснення віддаленого пошуку інформації;
  • забезпечує створення в процесі бібліографічно -інформаційного обслуговування необхідних умов для використання будь-яких частин бібліотечного фонду;

свободу вибору творів друку та інших документів у поєднанні з цілеспрямованим формуванням читацьких потреб;

  • організовує диференційоване обслуговування читачів із врахуванням їхніх вікових особливостей, освітнього рівня, професійно-виробничих, освітніх, культурних та пізнавальних потреб. Використовує інформаційні мережі для забезпечення доступу користувачів до баз даних;
  • здійснює інформаційно-бібліографічне обслуговування із пріоритетністю краєзнавчого аспекту інформації з використанням традиційних і електронних носіїв;
  • організовує різні наочні та усні форми промоції книги: книжкові виставки, перегляди літератури, презентації книг, літературні  та тематичні вечори, «круглі столи», читацькі конференції, бесіди тощо;
  • центральна публічна бібліотека бере участь у реалізації державних програм і розробленні та реалізації регіональних програм у межах своєї компетенції;

Є організаційно-методичним і координаційним центром для  бібліотек-філій громади і виконує роботу :

  •  - вивчає і аналізує стан бібліотечної справи в громаді;
  •  - надає методичну, практичну допомогу бібліотекам-філіям громади;
  • - проводить наради, семінари, практикуми, бере участь в діяльності курсів з підвищення професійного рівня бібліотечних працівників, в організації і підведенні підсумків оглядів, оглядів-конкурсів тощо.
  • центральна публічна бібліотека може здійснювати видавничу діяльність.

 

V. УПРАВЛІННЯ БІБЛІОТЕКОЮ

5.1. Управління діяльністю Центральної публічної бібліотеки здійснюється завідувачем на принципах єдиноначальності у відповідності з посадовими інструкціями.

 

5.2. Завідувач затверджується на посаду і звільняється з посади рішенням сесії Красноріченської міської ради.

 

5.3. Бібліотекарі бібліотек-філій, бібліотечних пунктів (пересувки), працівники Центральної публічної бібліотеки приймаються на посаду директором комунального закладу «Красноріченський народний Дім» за погодженням начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради.

 

5.4. Завідувач Центральної публічної бібліотеки:

  • вирішує питання діяльності Центральної публічної бібліотеки за погодженням з відділом освіти, культури молоді та спорту;
  • несе відповідальність за стан збереження майна та результати діяльності Центральної публічної бібліотеки;
  • діє від імені Центральної публічної бібліотеки, представляє її інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, вирішує питання  діяльності Центральної публічної бібліотеки в межах та порядку визначених Положенням;
  • формує штат працівників Центральної публічної бібліотеки та подає на затвердження до відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради;
  • забезпечує дотримання встановленого для працівників режиму роботи, час відпочинку, правил охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії на підставі діючих в Україні з цих питань нормативно-правових актів;
  • забезпечує створення необхідних умов для збереження бібліотечних фондів, відповідає за їх повне збереження, стан обліку, інвентаризацію;
  • несе відповідальність за створення необхідних умов для збереження комунальної власності (за стан збереження будівель та іншого майна), для роботи користувачів і працівників та ефективного використання ресурсів бібліотеки;
  • слідкує за дотриманням чинного законодавства і трудової дисципліни всіма працівниками Центральної публічної бібліотеки, керує діяльністю філій-бібліотек і несе відповідальність за впровадження цієї діяльності та її результати;
  • вносить подання щодо заохочення та накладення стягнень на працівників Центральної публічної бібліотеки;
  • здійснює інші адміністративно значимі дії відповідно до чинного законодавства та цього Положення.

 

5.5. На період тимчасової відсутності завідувача Центральної публічної бібліотеки його обов’язки виконує інший працівник Центральної публічної бібліотеки, на підставі відповідного наказу КЗ КНД, погодженого із органом управління.

5.6. Завідувач організовує роботу Центральної публічної бібліотеки і несе повну відповідальність за її діяльність.

 

5.7. Створює умови для збереження власності, ефективного використання ресурсів Центральної публічної бібліотеки для вирішення виробничих завдань та соціального розвитку колективу. Сприяє підвищенню активності і відповідальності працівників бібліотеки за виконання покладених на них завдань.

 

VI. ПРАВА І ОБОВ'ЯЗКИ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ

 

    1. Члени трудового колективу зобов’язані:
  • сумлінно виконувати свої обов’язки перед бібліотекою, оволодівати новими методами та прийомами роботи;
  • дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку, охорони праці та техніки безпеки, систематично підвищувати професійну кваліфікацію;
  • дотримуватись правил професійної етики при виконанні службових обов’язків в колективі.

 

    1. Члени трудового колективу мають право:
  • на атестацію з метою отримання вищої кваліфікаційної категорії;
  • на користування фондовою, довідково-інформаційною, базою даних Центральної публічної бібліотеки, доступу до внутрішньо бібліотечної інформації;
  • на забезпечення обов’язкових соціальних гарантій встановлених чинним законодавством України про працю, соціальне страхування, пенсійне забезпечення;
  • на укладення колективної угоди з метою регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин та узгодження інтересів працівників та

роботодавця.

Права і обов’язки працівників Центральної публічної бібліотеки визначаються колективною угодою, посадовими інструкціями та правилами внутрішнього трудового розпорядку.

 

VII. МАТЕРІАЛЬНО - ТЕХНІЧНА БАЗА ПУБЛІЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ

    1. Фінансування Центральної публічної бібліотеки здійснюються за рахунок коштів бюджету  територіальної громади (загального та спеціального фондів).

 

    1. Джерелами формування майна Центральної публічної бібліотеки є:
  • майно передане засновником Центральної публічної бібліотеки або передане іншими особами в спосіб не заборонений чинним законодавством;

  бюджетні асигнування;

  • безоплатні та благодійні внески, пожертвування юридичних і (або) фізичних осіб;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України.

 

    1. Кошти селищного бюджету територіальної громади на утримання Центральної публічної бібліотеки, кошти, які надходять з інших джерел, перераховуються і зберігаються на рахунку централізованої бухгалтерії органу управління.

 

    1. Розмір коштів, які надходять із додаткових джерел фінансування, обмеженню не підлягають.

 

    1. Завідувач Центральної публічної бібліотеки може ініціювати використовування додаткових коштів для розвитку закладу та стимулювання працівників.

 

    1. Ведення бухгалтерського обліку здійснюється через централізовану бухгалтерію відділу освіти, культури, молоді та спорту міської ради.

 

    1. Матеріально-технічна база Центральної публічної бібліотеки включає приміщення, споруди, обладнання та інвентар, засоби зв’язку, рухоме та нерухоме майно, що перебуває в її користуванні.

 

    1. Майно Центральної публічної бібліотеки може вилучатися лише в порядку, визначеному законодавством.

 

    1. Збитки, завдані Центральній публічній бібліотеці внаслідок порушення майнових прав юридичними та фізичними особами, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства України.

 

VIII. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПУБЛІЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ

    1. Рішення про припинення діяльності Центральної публічної бібліотеки приймається Засновником за погодженням з Міністерством культури України або  за рішенням суду.

 

    1. При реорганізації чи ліквідації Центральної публічної бібліотеки працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства України.

 

    1. Ліквідація Центральної публічної бібліотеки здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється відповідно до законодавства України.

 

    1. Центральна публічна бібліотека вважається реорганізованою або ліквідованою з моменту виключення її з Базової мережі закладів культури (стаття 15 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу», а також частина перша стаття 22 Закону України «Про культуру»).

 

      1. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ
      • Положення Центральної публічної бібліотеки набирає чинності з дня його затвердження рішенням сесії Красноріченської селищної ради .
      • Зміни та доповнення до цього Положення мають юридичну силу, якщо вони відповідають чинному законодавству України, оформлені письмово та затверджені рішенням Красноріченської селищної ради й оформлені у вигляді нової редакції.

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Красноріченської селищної  ради

 

«Про оптимізацію бібліотечної мережі Красноріченської селищної територіальної громади»

  1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» доцільність реорганізації чи ліквідації бібліотек, що є як у державній так і у комунальній власності, визначається відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

Провівши аналіз мережі бібліотек-філій комунального закладу «Красноріченський Народний Дім», було визнано недоцільним подальше фінансове утримання 4-х бібліотек-філій № 3, №4, №6 та №14, які можна об’єднати (злити) в одну Красноріченську публічну бібліотеку, надавши приміщення КЗ «Красноріченський Народний Дім» за адресою  Красноріченське вул. Центральна,18.

Красноріченська доросла бібліотека-філія № 3 – це бібліотека площею 76 м2, яка обслуговує 500 користувачів-дорослих. Бібліотечний фонд налічує 13400 примірників документів, який майже на 20% морально та фізично зношений. В бібліотеці-філії працюють завідуюча бібліотеки (пенсіонер 1948 року народження) та  бібліотекар пенсіонер  (1960 року народження) на 0,5 ставки . Красноріченська бібліотека-філія № 4 – це бібліотека площею 73 м2, яка обслуговує 300 користувачів-дітей. Бібліотечний фонд налічує 6221 примірників документів, який майже на 20% морально та фізично зношений. В бібліотеці-філії працює 1 бібліотекар пенсіонер (1948 року народження)  на 0,5 ставки за сумісництвом .  Бібліотеки-філії №3та №4 розташовані на другому поверсі КЗ «Красноріченський Народний Дім». Потребують поточного ремонту. Мають локальне електричне  опалення.  На базі цих філій пропонується об’єднати бібліотечні фонди, довідково-пошуковий апарат та майно бібліотек-філій № 3, №4, №6 та № 14, створити Красноріченську публічну бібліотеку при КЗ «Красноріченський Народний Дім» без права юридичної особи. Структура Публічної бібліотеки включатиме сектори: сектор обслуговування дітей та  юнацтва, сектор обслуговування дорослих, бібліотечні філії с. Новоолександрівка, с.Бараниківка, с. Нововодяне, с.Макіївка, с.Невське – відповідно до кількості її користувачів, видачі документів, відвідувань (у т.ч. – веб-сайту та соціокультурних заходів), рівня впровадження інформаційних технологій . Бібліотека матиме доступ 40 годин на неділю. На 2022 рік  планується провести капітальний ремонт, обладнати сучасними меблями.  

Бібліотека-філія № 6 – це бібліотека площею 76 м2. Бібліотечний фонд налічує 5715 примірників документів, який майже на 70% застарілий та фізично зношений. Бібліотека розташована на околиці селища. За останні роки , в цій частині селища, чисельність населення значно зменшилась,  що не дає змоги виконувати планові показники по обслуговуванню  користувачів. Будівля з 1961 року будівництва, знаходиться в аварійному стані, що загрожує життю не тільки працівнику, а й відвідувачам. Бібліотека вже кілька років потребує капітального ремонту. З 2014 року не має ні опалення ні освітлення. Відсутній доступ до інтернет мережі. В бібліотеці-філії працює  бібліотекар  на 0,5 ставки .

Бібліотека-філія № 14 – це бібліотека площею 76 м2. Бібліотека розташована в селі Залиман, в арендованому приміщенні адмінбудівлі колишнього колгоспу. Фактична чисельність  проживаючого населення на цей період  120 чоловік, що не дає змоги виконувати планові показники по обслуговуванню  користувачів юнацького віку та дорослих. Бібліотечний фонд налічує 2816 примірників документів, який майже на 35% застарілий та фізично зношений. В бібліотеці-філії працює  бібліотекар пенсіонер  (1949 року народження ) на 0,5 ставки . Бібліотека вже кілька років потребує поточного ремонту. Не має ні опалення ні освітлення . Відсутній доступ до інтернет мережі.

 

  1. Мета та шляхи досягнення

 

Метою прийняття даного рішення є упорядкування бібліотечної мережі в Красноріченській ТГ шляхом злиття 4-х бібліотек-філій в одну, що сприятиме ефективному й раціональному використанню бюджетних коштів, за умови додержання соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками і збереження доступу населення до бібліотечних інформаційних ресурсів та послуг для задоволення своїх культурних, соціальних, побутових запитів.

 

  1. Правові аспекти

 

Правовими підставами прийняття проекту рішення є Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про культуру», Закон України

«Про бібліотеки та бібліотечну справу», яким визначається порядок створення, реорганізації і ліквідації бібліотек, Постанова Кабінету Міністрів України від 06 лютого 2019 р. № 72 «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні» .

4. Очікувані результати

 

При прийнятті цього рішення для населення буде забезпечений гарантований доступ до використання бібліотечних ресурсів 4-х бібліотек в одному приміщенні в комфортних умовах надання бібліотечних послуг та проведення свого дозвілля в бібліотеці.

 

Начальник відділу освіти, культури, молоді

та спорту виконавчого комітету

Красноріченської селищної ради                                                     Вікторія ЛАДИКА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано