Красноріченська селищна військова адміністрація

Луганська область, Сватівський район

Про перейменування Комунального закладу «Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Сонечко» Красноріченської селищної ради  та затвердження Статуту в новій редакції

Дата: 14.11.2021 10:45
Кількість переглядів: 411

УКРАЇНА

КРАСНОРІЧЕНСЬКА  СЕЛИЩНА  РАДА

ЛУГАНСЬКОЇ     ОБЛАСТІ

КРЕМІНСЬКОГО  РАЙОНУ

ВОСЬМОГО   СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ПЕРША  СЕСІЯ

Р І Ш Е Н Н Я

09 листопада 2021 року                 смт Красноріченське                                          № 21/10

Про перейменування Комунального закладу

«Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Сонечко»

Красноріченської селищної ради  та

затвердження Статуту в новій редакції

 

Відповідно до частини першої статті 144 Конституції України,  Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» від 17.11.2020р №1009-IX,  Цивільного кодексу України,  постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», у зв’язку із зміною адміністративно-територіального устрою України та у зв’язку зі зміною юридичної адреси засновника, керуючись п. 4 ст.54 Закона України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  Красноріченська селищна  рада

 ВИРІШИЛА:

1. Перейменувати КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО» КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ КРЕМІНСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (код ЄДРПОУ 35968184) на КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО»КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ.

2. Внести зміни до юридичної адреси КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО» КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ з адреси: 92922, Луганська область, Кремінський район, село Бараниківка, квартал Гагаріна, 13 на адресу: 92922, Луганська область, Сватівський район, село Бараниківка, квартал Гагаріна, 13.

3. Викласти в новій редакції  Статут  КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО» КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ  (додається).

3. Доручити директору КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО» КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ КРАВЧЕНКО Антоніні Володимирівні, вжити заходів щодо державної реєстрації Статуту  КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО» КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ  та  забезпечити державну реєстрацію внесення змін до відомостей про юридичну особу.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійно діючу комісію з питань законності, прав і обов’язків громадянина, запобігання корупції, свободи слова, регламенту, депутатської діяльності  та етики, соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти культури і спорту. 

Селищний голова                                                         Сергій ГЛУЩЕНКО

 

                                                                                              ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням  двадцять першої  сесії  Красноріченської селищної ради

восьмого  скликання  № 21/10

09 листопада   2021 року

 

 

 

 

 

 

СТАТУТ

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЗАКЛАД  ДОШКІЛЬНОЇ  ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО»

КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ  СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                (нова редакція)

                                      код  ЄДРПОУ  35968184                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

2021 рік

 

 

1. Загальні положення

 

        1.1.КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) «СОНЕЧКО» КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (далі – ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ),  було  створено на комунальній формі власності на підставі рішення Бараниківської сільської ради від 23.12.2008 №17/10.

        Скорочене найменування ЗДО «СОНЕЧКО».

        1.2.Організаційно правова форма ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: комунальний заклад.

        1.3.  Тип закладу –  ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК) загального розвитку для дітей віком від одного до шести (семи) років.                                    

        1.4.Юридична адреса закладу дошкільної освіти: Україна, 92922, Луганська область, Сватівський район, село Бараниківка, квартал Гагаріна, 13.

        1.5. Засновником  закладу дошкільної освіти є  Красноріченська селищна рада Сватівського району Луганської області (далі - засновник). Уповноваженим органом, який здійснює управління ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (далі -  уповноважений орган) є ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Засновник та уповноважений орган, здійснює фінансування  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, його матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі з обладнанням і матеріалами, організовує будівництво і ремонт приміщень, їх господарське обслуговування, харчування та медичне обслуговування дітей.

         1.6. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ в своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України “Про освіту”, Законом України “Про дошкільну освіту”, актами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, Положенням про дошкільний навчальний заклад України (далі - Положення),  наказами Міністерства освіти та науки України, інших центральних органів виконавчої влади, рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, іншими нормативно-правовими актами та власним Cтатутом.

         1.7. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ є юридичною особою, неприбутковою організацією і діє на підставі Статуту, який затверджується засновником,  має печатку і штамп встановленого взірця,  бланки з власними реквізитами , може мати реєстраційний рахунок в органах Державного казначейства та обслуговується централізованою бухгалтерією  ВІДДІЛУ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ.

         1.8.Засновник та уповноважений орган управління здійснює:

          -погодження Статуту;

          -призначення та звільнення керівника ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  у порядку, встановленому законодавством ;

         -затвердження штатного розпису  ;

         -контроль за дотриманням  ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ державних вимог щодо змісту, рівня й обсягу освітнього процесу;

          -контроль за недопущенням привілеїв чи обмежень (дискримінації)

за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

          1.9. Головною метою ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ є забезпечення реалізації права громадян на здобуття дошкільної освіти, задоволення потреб громадян у нагляді, догляді та оздоровленні дітей, створення умов для їх фізичного, психічного та соціального становлення.

         1.10. Діяльність  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ спрямованана на забезпечення всебічного розвитку дитини дошкільного віку відповідно до її задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, психічних та фізичних особливостей, культурних потреб, формування моральних норм , набуття нею життєвого соціального досвіду.

         1.11.  ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ самостійно приймає рішення і здійснює діяльність в межах  компетенції, передбаченої чинним законодавством України, Положенням та даним Статутом.

         1.12. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ несе відповідальність перед особою, суспільством і державою за:

          - реалізацію головних завдань дошкільної освіти, визначених Законом України “Про дошкільну освіту”;

          - забезпечення рівня дошкільної освіти у межах державних вимог до її змісту, рівня і обсягу;

          - дотримання фінансової дисципліни та збереження матеріальної бази.

         1.13. Взаємовідносини між  ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ з юридичними і фізичними особами визначаються угодами, що укладені між ними.

2. Комплектування  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

2.1. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ розрахований на 204 місця.

2.2. Групи у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ комплектуються за різновіковими ознаками.

         2.3. У  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ функціонує  1 різновікова група загального розвитку з денним режимом перебування дітей:   група «Веселка» для дітей віком від 1 до 6 (7) років. Комплектування групи здійснюється наприкінці оздоровчого періоду (серпень). Засновник може відкривати у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  групи з короткотривалим перебуванням дітей віком від 1 року  до 6 (7) років, або, у  разі різкого збільшення кількості дітей у закладі, збільшувати кількість груп.

          2.4. Наповнюваність групи дітьми становить:  до 15 осіб. Засновник може встановлювати меншу наповнюваність груп дітьми у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ залежно від демографічної ситуації .

         2.5. Зарахування дитини до ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ здійснюється директором упродовж календарного року  на вільні місця на підставі:

          - заяви батьків або осіб, які їх замінюють;

          - медичної довідки про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти.

          - медичної довідки про епідеміологічне оточення;

          - свідоцтва про народження.

          - документів для встановлення пільги батьківської плати за харчування дитини (за потреби).

          2.6. Під час зарахування дитини до  закладу дошкільної освіти, директор зобов’язаний ознайомити батьків або осіб, що їх замінюють, зі Статутом  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, іншими документами, що регламентують його діяльність.

         2.7. За дитиною зберігається місце у  ЗАКЛАДІ  ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ у разі її хвороби, карантину, санаторного лікування, реабілітації, на час відпустки батьків або осіб, які їх замінюють, а також у літній оздоровчий період (75 днів).

        2.8. Відрахування дітей із  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ може здійснюватись:

         - за бажанням батьків, або осіб які їх замінюють;

         - у випадку переведення дитини до іншого закладу освіти;

          - на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ даного типу. Такий висновок одночасно повинен містити рекомендації щодо типу дошкільного навчального закладу, в якому доцільне подальше перебування дитини;

         - у разі несплати без поважних причин батьками або особами, які їх замінюють, плати за харчування дитини протягом 2-х місяців;

         - у разі невідвідування дитиною  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ упродовж 60 календарних днів поспіль без поважних причин.

         2.9. Директор   ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ зобов’язаний письмово, із зазначенням причин, повідомити батьків або осіб, які їх замінюють, про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів. Забороняється  безпідставне відрахування дитини  із  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  .

3. Режим роботи  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

         3.1. Режим роботи  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ встановлюється засновником за погодженням з ВІДДІЛОМ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ та  з органом охорони здоров’я.     

         3.2. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ працює щоденно – 10,5 годин, за п’ятиденним робочим тижнем. Вихідні дні - субота, неділя, святкові та неробочі.

          3.3. Щоденний графік роботи ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ:

 з 7 год.00 хв. до 17 год. 30 хв.  

          3.4. Щоденний графік роботи групи ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ:       з 7 год.00 хв. до 17 год. 30 хв.

                       

4. Організація освітнього процесу у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

          4.1.  Навчальний рік у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ починається 1 вересня і закінчується 31 травня наступного року.

          4.2. З 1 червня до 31 серпня (оздоровчий період) у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ проводиться оздоровлення дітей.

          4.3. Зміст  освітнього процесу визначається Базовим компонентом дошкільної освіти та реалізується згідно з програмою розвитку дітей та навчально-методичними посібниками, затвердженими в установленому порядку Міністерством освіти та науки України.

          4.4. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ для здійснення освітнього процесу має право обирати програму (програми) розвитку дітей із затверджених в установленому порядку Міністерством освіти та науки України.

   4.5.  Процедура досягнення здобувачами дошкільної освіти результатів навчання (набуття компетентностей), передбачених Базовим компонентом дошкільної освіти, може визначатися освітньою програмою ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  яка схвалюється педагогічною радою  та затверджується його керівником. На основі освітньої програми  або програми розвитку дітей, ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ складає та затверджує план роботи на навчальний рік та період оздоровлення.

          4.6. У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ визначена українська мова освітнього процесу.

          4.7. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ організовує освітній процес за одним із пріоритетних напрямів: художньо-естетичний, фізкультурно-оздоровчий, музичний, гуманітарний, тощо.

          4.8.  ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ відповідно до статутних цілей і завдань може проваджувати  додаткову освітню діяльність, яка не визначена Державною базовою програмою дошкільної освіти, але яка вводиться за згодою батьків, або осіб, які їх замінюють, за рахунок їх коштів на основі угоди між батьками або особами, які їх замінюють та дошкільним закладом у межах гранично допустимого навантаження дитини, визначеного Міністерством освіти та науки України разом з Міністерством охорони здоров’я.

          4.9.Відмова батьків або осіб, які їх замінюють, від запропонованої додаткової освітньої діяльності не може бути підставою для відрахування дитини із ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  . Платні послуги не можуть надаватися замість або в рамках Державної базової програми.

    5. Організація харчування дітей у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

          5.1. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку із дотриманням норм натурального набору продуктів, визначених Міністерством освіти та науки України спільно з Міністерством охорони здоров’я за погодженням з Міністерством фінансів України.

         5.2.Забезпечення продуктами харчування здійснюють суб’єкти господарювання, згідно  Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів.

         5.3. У  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ встановлено триразове харчування.

          5.4. Контроль за організацією та якістю харчування, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотриманням термінів реалізації продуктів покладається на медичного працівника та директора  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ.

 

     6. Медичне обслуговування дітей у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ.

 

         6.1.Медичне обслуговування дітей  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ здійснюється на безоплатній основі  Бараниківською медичною амбулаторією і  передбачає проведення обов'язкових медичних оглядів,  у тому  числі  медичних  оглядів  перед  профілактичними щепленнями,  проведення профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, надання невідкладної медичної допомоги на до госпітальному етапі, організацію заходів для госпіталізації (у разі показань) та інформування про це батьків або осіб, які їх замінюють.

         6.2. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ надає приміщення і забезпечує належні умови для роботи медичного персоналу та проведення лікувально-профілактичних заходів.

          6.3.Сестра медична ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ здійснює лікувально-профілактичні заходи, в тому числі проведення обов’язкових оглядів, контроль за станом здоров’я, фізичним розвитком дитини, організацією фізичного виховання, загартуванням, дотриманням санітарно-гігієнічних норм та правил, режимом та якістю харчування, складання картотеки страв, написання перспективного двотижневого меню та меню на кожний день.

 

     7. Учасники освітнього процесу у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

         7.1.Учасниками освітнього процесу у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ є: діти дошкільного віку, директор, педагогічні працівники, медичний працівник, помічник вихователя, батьки або особи, які їх замінюють, фізичні особи, які надають освітні послуги у сфері дошкільної освіти.

         7.2.За успіхи у роботі встановлюються такі форми матеріального та морального заохочення:                                           

          - преміювання;

          - грамоти Департаменту освіти та науки Луганської обласної державної адміністрації, Міністерством освіти та науки України;

          - значок “Відмінник освіти України”;

          - державні нагороди.

          7.3.Права дитини у сфері дошкільної освіти:

            -  безоплатна дошкільна освіта та безоплатне медичне обслуговування у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

           - безпечні та нешкідливі для здоров’я умови утримання, розвитку, виховання і навчання;

           - захист від будь-якої інформації, пропаганди та агітації, що завдає шкоди її здоров’ю, моральному та духовному розвитку;

           - захист від будь-яких форм експлуатації та дій, які шкодять здоров’ю дитини, а також фізичного та психічного насильства, приниження її гідності;

           - здоровий спосіб життя.

         7.4.Права батьків або осіб, які їх замінюють:

           - обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування закладу освіти;

           - звертатися до відповідних органів управління освітою з питань розвитку, виховання і навчання своїх дітей;

            - брати участь в покращенні організації освітнього процесу та зміцненні матеріально-технічної бази ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

           - відмовлятися від провадження додаткової освітньої діяльності;

            - захищати законні інтереси своїх дітей у відповідних державних органах і суді.

         7.5.Обов’язки батьків або осіб, які їх замінюють:

            - своєчасно вносити плату за харчування дитини у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ у встановленому порядку (до 10 числа кожного місяця за поточний місяць);

            - своєчасно повідомляти ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ про можливість відсутності або хвороби дитини;

           - слідкувати за станом здоров’я дитини.

         7.6. На посаду педагогічного працівника  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ призначається особа,    фізичний і психічний стан якої дозволяє здійснювати педагогічну діяльність, має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю, а саме: освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста.

          7.7. Трудові відносини регулюються законодавством України про працю, Законом України “Про освіту”, Законом України “Про дошкільну освіту”, іншими нормативно - правовими актами, прийнятими відповідно до них правилами внутрішнього трудового розпорядку.

         7.8. Педагогічні працівники мають право :

           - на вільний вибір педагогічно доцільних форм, методів і засобів роботи з дітьми;

          - брати участь у роботі органів самоврядування ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

           - на підвищення кваліфікації, участь у методичних об’єднаннях, нарадах тощо;

          - проводити в установленому порядку науково - дослідну, експериментальну, пошукову роботу;

          - вносити пропозиції щодо поліпшення роботи ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

           - на соціальне та матеріальне забезпечення відповідно до законодавства;

           - об’єднуватися у професійні спілки та бути членами інших громадських об'єднань, діяльність яких не заборонена законодавством;

          - на захист професійної честі та власної гідності;

          - інші права, що не суперечать законодавству України.

         7.9. Педагогічні працівники зобов’язані:

           - виконувати Cтатут, правила внутрішнього розпорядку, умови   трудового договору, посадові обов’язки ;

          - дотримуватися академічної доброчесності, педагогічної етики, норм загальнолюдської моралі, поважати гідність дитини та її батьків;

          - забезпечувати емоційний комфорт, захист дитини від будь-яких форм експлуатації та дій, які шкодять її здоров’ю, а також від фізичного та психологічного насильства;

           - брати участь у роботі педагогічної ради та інших заходах, пов’язаних з підвищенням професійного рівня педагогічної майстерності, загальнополітичної культури;

           - виконувати накази та розпорядження керівництва;

           - інші обов’язки, що не суперечать законодавству України.

         7.10. Педагогічні працівники призначаються на посади до  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ та звільняються з них директором.

          7.11. Працівники  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ несуть відповідальність за збереження життя, фізичне і психологічне здоров’я дитини згідно із законодавством України.

         7.12. Працівники  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ проходять періодичні медичні огляди в установленому законодавством України порядку.

         7.13. Педагогічні працівники  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ підлягають атестації, яка є обов’язковою і здійснюється, як правило, один раз на п’ять років. У між атестаційний період відповідно до ст. 59 п.2 Закону України «Про освіту» педагогічні працівники підвищують власну кваліфікацію, яка може здійснюватися за різними видами (навчання за освітньою програмою, стажування, участь у сертифікаційних програмах, тренінгах, семінарах, семінарах-практикумах, семінарах-нарадах, семінарах-тренінгах, вебінарах, майстер-класах тощо) та у різних формах (інституційна, дуальна, дистанційна тощо).

7.14.Педагогічні працівники ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ відповідно до ст. 51 п.2 Закону України «Про освіту» можуть проходити сертифікацію. Сертифікація педагогічного працівника відбувається на добровільних засадах виключно за його ініціативою.

          7.15. Педагогічні працівники, які систематично порушують Статут, правила внутрішнього розпорядку  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ не виконують посадових обов’язків, умови колективного договору або за результатами атестації, не відповідають займаній посаді, звільняються з роботи відповідно до чинного законодавства України.

 

8. Управління  та громадське самоврядування

ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

         8.1. Управління ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ здійснюється його засновником та ВІДДІЛОМ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

         8.2. Безпосереднє керівництво роботою ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ здійснює його керівник - директор, який призначається і звільняється з посади засновником або уповноваженим органом з дотриманням вимог чинного законодавства України.

         На посаду керівника ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (директора)  призначається особа з числа претендентів , яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має  вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю не нижче освітнього кваліфікаційного рівня “спеціаліст”, стаж педагогічної роботи у сфері дошкільної освіти не менш як три роки, а також організаторські здібності, та стан здоров’я якої не перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

         8.3. Керівник ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (директор)   :

          - відповідає за реалізацію завдань дошкільної освіти визначених Законом України “Про дошкільну освіту” та забезпечення рівня дошкільної освіти у межах державних вимог до її змісту і обсягу;

         - здійснює керівництво і контроль за діяльністю  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

         - діє від імені ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, представляє його в усіх державних та інших органах, установах і організаціях, укладає угоди з юридичними та фізичними особами;

         - розпоряджається в установленому порядку майном і коштами ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  і відповідає за дотримання фінансової дисципліни та збереження матеріально - технічної бази ;

         - приймає на роботу та звільняє з роботи  усіх працівників ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

          - видає у межах своєї компетенції накази та розпорядження, контролює їх виконання;

          - у разі виробничої необхідності має право клопотати про змінення штатів або введення посад (крім керівних), не передбачених штатними нормативами для цього ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  , в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період;

         - у разі виробничої необхідності за рахунок спеціального фонду може вводити додаткові посади;

          - контролює організацію харчування і медичного обслуговування дітей;

         - затверджує правила внутрішнього трудового розпорядку, посадові інструкції працівників за погодженням з профспілковим комітетом;

          - забезпечує дотримання санітарно - гігієнічних, протипожежних норм і правил, техніки безпеки, вимог безпечної життєдіяльності дітей і працівників;

           - відповідає за реалізацію завдань дошкільної освіти, визначених законом України “Про дошкільну освіту” та забезпечення рівня дошкільної освіти у межах державних вимог до її змісту і обсягу;

           - контролює відповідність застосованих форм, методів і засобів розвитку, виховання і навчання дітей їх віковим, психологічним особливостям, здібностям і потребам;

           - підтримує ініціативу щодо вдосконалення освітнього процесу, заохочує творчі пошуки, дослідно-експериментальну роботу педагогів;

          - організовує різні форми співпраці з батьками або особами, які їх замінюють;

          - щороку звітує про освітню, методичну, економічну і фінансову діяльність  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  на загальних зборах колективу та батьків або осіб, які їх замінюють.

         8.4.Постійно діючий колегіальний орган у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - педагогічна рада.

          До складу педагогічної ради входять - директор, педагогічні працівники, медичні працівники та інші працівники. Можуть входити голови батьківських комітетів. Запрошеними з правом дорадчого голосу можуть бути представники громадських організацій, педагогічні працівники  інших закладів освіти, батьки або особи, які їх замінюють.

         Головою педагогічної ради є директор ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ.

         Педагогічна рада закладу:

          - розглядає питання освітнього процесу у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ   та приймає відповідні рішення;

         - організовує роботу щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розвитку творчої ініціативи, впровадження досягнень науки, передового педагогічного досвіду;

         - приймає рішення з інших питань професійної діяльності педагогічних працівників.

          Робота педагогічної ради планується довільно, відповідно до потреб ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ.

          Протягом року відбувається не менше як чотири засідання педагогічної ради.

          8.5.Органом громадського самоврядування у ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ є загальні збори   колективу закладу та батьків або осіб, які їх замінюють, що скликаються не рідше одного разу на рік.

         Термін їх повноважень становить один рік.

         Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю голосів, за умови присутності  двох третин їх членів.

         Загальні збори :

         - приймають Статут, зміни і доповнення.

         - обирають раду ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, її членів і голову, встановлюють терміни її повноважень;

          - заслуховують звіт керівника ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, голови ради ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ з питань статутної діяльності закладу, дають їй оцінку шляхом таємного або відкритого голосування;

            - розглядають питання освітньої, методичної та фінансово-господарської діяльності  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

           - затверджують основні напрями вдосконалення роботи і розвитку  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ.

          8.6. У період між загальними зборами діє рада  ЗАКЛАДУ  ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ,  діяльність якої регулюється Статутом.

          До складу ради  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ обираються пропорційно представники від педагогічного колективу і батьків або осіб, які їх замінюють.

          Кількість засідань ради визначається за потреби.

          Засідання ради ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ є правомірним, якщо в ньому бере участь не менше двох третин її членів.

          Рада  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ організовує виконання рішень загальних зборів, розглядає питання поліпшення умов для здобуття дошкільної освіти, зміцнення матеріально-технічної бази, поповнення й використання бюджету ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  , вносить пропозиції щодо морального і матеріального заохочення учасників освітнього процесу, погоджує зміст і форми роботи з педагогічної освіти батьків.

          8.7.У  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ може діяти піклувальна рада - орган самоврядування, який формується з представників органів виконавчої влади, підприємств, установ, навчальних закладів, організацій, окремих громадян з метою залучення громадськості до вирішення проблем освіти, забезпечення сприятливих умов ефективної роботи ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  .

         Піклувальна рада створюється в кількості 7-ми чоловік за рішенням загальних зборів або ради  закладу дошкільної освіти. Члени піклувальної ради обираються на загальних зборах  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ і працюють на громадських засадах. Очолює піклувальну раду голова, який обирається шляхом голосування на засіданні з числа членів піклувальної ради. Кількість засідань визначається їх доцільністю, але як правило, не менше ніж чотири рази на рік.

          Основними завданнями піклувальної ради є:

           - співпраця з органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями,  закладами освіти, окремими громадянами, спрямована на поліпшення умов утримання дітей у  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

         - сприяння зміцненню матеріально - технічної, культурно - спортивної, лікувально – оздоровчої  бази ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

         - сприяння залученню додаткових джерел фінансування  ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

         - сприяння організації та проведення заходів, спрямованих на охорону життя та здоров’я учасників освітнього процесу;

         - організація дозвілля та оздоровлення дітей та працівників  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

         - стимулювання творчої праці педагогічних працівників;

         - всебічне зміцнення зв’язків між родинами дітей та ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ;

         - сприяння соціально-правовому захисту учасників освітнього процесу.

 

9. Прозорість та інформаційна відкритість

ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

          9.1.ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ формує відкриті та загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність та оприлюднює таку інформацію. Доступ до такої інформації осіб з порушенням зору може забезпечуватися в різних формах та з урахуванням можливостей .

          9.2. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ забезпечує на офіційному веб-сайті закладу відкритий доступ до такої інформації та документів:

- статут закладу освіти;

- ліцензії на провадження освітньої діяльності;

- сертифікати про акредитацію освітніх програм;

- структура та органи управління закладу освіти;

- кадровий склад закладу освіти згідно з ліцензійними умовами;

- освітні програми, що реалізуються в закладі освіти, та перелік освітніх компонентів, що передбачені відповідною освітньою програмою;

- територія обслуговування, закріплена за закладом освіти;

- фактична кількість осіб, які навчаються у закладах освіти;

- мова (мови) освітнього процесу;

- наявність вакантних посад, порядок і умови проведення конкурсу на їх заміщення (у разі його проведення);

- матеріально-технічне забезпечення закладу освіти (згідно з ліцензійними умовами);

- результати моніторингу якості освіти;

- правила прийому до закладу освіти;

- умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами; - перелік додаткових освітніх та інших послуг, їх вартість, порядок надання та оплати;

- інша інформація, що оприлюднюється за рішенням закладу освіти або на вимогу законодавства.

          9.3. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ оприлюднює на своєму веб-сайті кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих публічних коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством. Інформація та документи, якщо вони не віднесені до категорії інформації з обмеженим доступом, розміщуються для відкритого доступу не пізніше ніж через десять робочих днів з дня їх затвердження чи внесення змін до них, якщо інше не визначено спеціальними законами.

 

10. Майно  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

         10.1. Матеріально-технічна база  ЗАКЛАДУ  ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ включає: земельну ділянку, будівлі, споруди, комунікації, інвентар, обладнання, спортивні, ігрові майданчики, інші матеріальні цінності, які передані засновником в оренду.

         10.2. Майно  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ може належати  йому на правах: власності,  оперативного управління або оренди.

         10.3. Вилучення майна, основних фондів, оборотних коштів  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ проводиться лише у випадках, передбачених чинним законодавством України. Збитки, завдані ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  внаслідок порушення його майнових прав іншими юридичними та фізичними особами, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства України.

 

11. Фінансово-господарська діяльність

ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

         11.1. Фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

          11.2. Матеріально-технічна база закладу освіти включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, інші матеріальні цінності, вартість яких відображена у балансі.

         11.3. Майно закладу освіти перебуває у власності Красноріченської селищної ради і перебуває на балансі ВІДДІЛУ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ  .

          11.4. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ відповідно до чинного законодавства користується землею, іншими природними ресурсами і несе відповідальність за дотримання вимог та норм з їх охорони. Збитки, завдані закладу освіти внаслідок порушення її майнових прав іншими юридичними та фізичними особами, відшкодовується відповідно до чинного законодавства.

          11.5. Об’єкти та майно ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням.

          11.6. Фінансування здобуття дошкільної освіти здійснюється за рахунок коштів  державного бюджету, коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.

          11.7. Фінансово-господарська діяльність ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ здійснюється відповідно до цього Закону, законів України "Про освіту", "Про  дошкільну освіту", "Про місцеве самоврядування в Україні", «Бюджетного кодексу України» та інших нормативно правових актів.

           11.8. Джерелами фінансування суб’єктів освітньої діяльності відповідно до законодавства можуть бути:

-  засновника (власника);

- відповідних бюджетів (для державних і комунальних дошкільних навчальних закладів) у розмірі, передбаченому нормативами фінансування;

-  батьків або осіб, які їх замінюють;

        -  гранти вітчизняних і міжнародних організацій;

- добровільні внески у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів, одержаних від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб ;

           - інші джерела, не заборонені законодавством.

           11.9. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ є неприбутковою установою. Доходи (прибутки) закладу використовуються виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямків діяльності, визначених цим Статутом.

           11.10. Бюджетні асигнування на освіту,  позабюджетні кошти та кошти за надання додаткових освітніх послуг, не можуть бути вилучені в дохід держави або місцевих бюджетів. Зазначені кошти спрямовуються на діяльність, визначену установчими документами ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ.

          11.11. Порядок діловодства і бухгалтерського обліку в ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ визначається відповідно до законодавства України. За рішенням засновника ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ бухгалтерський облік здійснюється через централізовану бухгалтерію ВІДДІЛУ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

          11.12. Штатний розпис ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ розробляється уповноваженим органом на підставі типових штатних нормативів закладів дошкільної освіти, у межах фонду заробітної праці.

          11.13. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ може надавати в оренду приміщення чи їх частину із погодженням з засновником, відповідно до вимог чинного законодавства.

 

12. Контроль за діяльністю ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ 

 

         12.1 Державний контроль за діяльністю  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ здійснюється Державною інспекцією навчальних закладів України та ВІДДІЛОМ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ.

         12.2. Основною формою  контролю за діяльністю ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ є:

         -інституційний аудит, що проводиться 1 раз на 10 років працівниками територіальних органів Державної служби якості освіти;

         - внутрішній або зовнішній моніторинг якості освіти;

         - громадська акредитація  виключно на добровільних засадах.

            12.3 Результати інституційного аудиту оприлюднюються на сайтах ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, замовника та органу, що здійснював інституційний аудит.

           12.4. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, що має чинний сертифікат про громадську акредитацію закладу освіти, вважається таким, що успішно пройшов інституційний аудит у плановому порядку

          12.5. Зміст, форми та періодичність контролю, не пов’язаного з освітнім процесом встановлюється засновником  ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ.

      12.6. Засновник ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ або уповноважений ним орган: 
          - здійснює контроль за дотриманням установчих документів закладу освіти; 
         - здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти; 
          - здійснює контроль за недопущенням привілеїв чи обмежень (дискримінації) за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
13. Міжнародне співробітництво

 

         13.1. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  має право укладати договори про співробітництво, встановлювати прямі зв’язки з  закладами освіти, науковими установами системи освіти зарубіжних країн, міжнародними організаціями, фондами, тощо відповідно до чинного законодавства України.

         13.2. ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних фінансових коштів, відповідно до чинного законодавства має право налагоджувати прямі міжнародні зв’язки на основі самостійно укладених угод про обмін педагогічними працівниками, створювати у встановленому Міністерством освіти та науки України порядку спільні асоційовані заходи і навчальні центри, проводити спільні заходи, конференції тощо, а також вступати до міжнародних організацій.

 

14. Створення, реорганізація та ліквідація

 ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

         14.1. Рішення про утворення, припинення (реорганізація чи ліквідація) ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ  приймається   засновником у порядку, встановленому чинним  законодавством України.

         Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною засновником, а у випадках ліквідації за рішенням господарської суду – ліквідаційною комісією, призначеною цим органом.

          Із часу призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління закладом.

         14.2. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно закладу, виробляє його дебіторів і кредиторів і розраховується з ними, складає ліквідаційний баланс і представляє його засновнику.

         14.3. У випадку реорганізації майно, права та зобов’язання закладу переходять до правонаступників відповідно до чинного законодавства або до визначених закладів.

 15. Прикінцеві положення

 

15.1. Цей статут набуває чинності після його затвердження та реєстрації в установленому чинним законодавством України порядку.

         15.2. Питання, що не врегульовано даним Статутом, вирішуються відповідно до вимог чинного законодавства України.

          15.3. Зміни та доповнення до цього Статуту  затверджуються засновником та набувають чинності після їх  державної реєстрації у встановленому чинним законодавством України порядку.

 

                                                                 Засновник

                                                                       Красноріченська селищна рада

                                                                       Код ЄДРПОУ 04337085

                                                                       вул.Центральна, 20 стм Красноріченське

                                                                       Сватівський район Луганська область, 92913

                                                                       Голова Красноріченської селищної ради

 

                                                                       __________________ Сергій ГЛУЩЕНКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано