Красноріченська селищна військова адміністрація

Луганська область, Сватівський район

Про затвердження Програми розвитку надання соціальних послуг у Красноріченській селищній територіальній громаді на 2022 рік

Дата: 22.12.2021 10:30
Кількість переглядів: 1022

У К Р А Ї Н А

КРАСНОРІЧЕНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЛУГАНСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

СВАТІВСЬКОГО РАЙОНУ

ВОСЬМОГО  СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ  СЕСІЯ

Р І Ш Е Н Н Я

 

24 грудня 2021 року                 смт Красноріченське                                          № 23/

 

Про  затвердження Програми розвитку надання

соціальних послуг у Красноріченській

селищній територіальній  громаді  на  2022 рік

 

 

З метою допомоги у вирішенні нагальних питань найуразливішим верствам населення в територіальної громади, заслухавши  інформацію  селищного  голови, керуючись ст. 144 Конституції України, ст.ст. 26, 59 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Красноріченська  селищна  рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

1.  Затвердити Програму  розвитку надання соціальних послуг у Красноріченській селищній територіальній громаді на  2022 рік. (Додаток 1).

 

2. Фінансовому  відділу Красноріченської  селищної  ради  при  складанні бюджету  Красноріченської  селищної  територіальної  громади  на  2022  рік  передбачити  бюджетні  асигнування  на  реалізацію  заходів  Програми.

 

3. Вважати таким, що втратило чинність рішення Красноріченської  селищної  ради від 24.12.2020 № 5/7 «Про  затвердження Програми розвитку надання соціальних послуг у   Красноріченській селищній територіальній  громаді  на  2021 рік» з 01.01.2022.

 

4. Контроль  за  виконанням  даного  рішення  покласти  на  постійну  комісію з  питань  бюджету ,  фінансів, соціально - економічного розвитку, малого і середнього бізнесу, інвестицій, міжнародного співробітництва, комунальної власності, інфраструктури, транспорту та комунального господарства .

 

 

 

 

 

 

 

СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА                                                                  Сергій ГЛУЩЕНКО

                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

розвитку надання соціальних послуг у

Красноріченській селищній територіальній громаді на  2022 рік

 

Паспорт  

Програми розвитку надання соціальних послуг у   Красноріченській селищній територіальній  громаді  на  2022 рік

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Красноріченської селищної ради» Сватівського району Луганської області

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми

Закон  України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 р. № 2671-VІІІ

3.

Розробник Програми

Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Красноріченської селищної ради» Сватівського району Луганської області

4.

Відповідальний виконавець Програми

Красноріченська  селищна  рада Сватівського  району  Луганської  області

5.

Головний  розпорядник бюджетних  коштів

Красноріченська  селищна  рада Сватівського  району  Луганської  області 

6.

Термін реалізації програми

2022 рік

 

7.

Перелік місцевих бюджетів, що беруть участь у виконанні Програми

 

 Бюджет Красноріченський селищної  територіальної  громади

8.

Загальний  обсяг фінансових ресурсів,  необхідних для реалізації  Програми

2 496,230 тис. грн.

 

 

 

Проблеми, на розв’язання яких спрямована Програма

В межах Красноріченської  СТГ проживає значна кількість громадян, що перебувають у складних життєвих обставинах  і не можуть самостійно їх подолати. Відповідно до законодавства України такі громадяни мають право на отримання соціальних послуг, зокрема повністю чи частково за рахунок бюджетних коштів.

Соціальними групами, які потребувати таких послуг, є особи похилого віку  (18,1 %  кількості мешканців СТГ), особи з інвалідністю в т.ч. діти (9,5%), багатодітні сім’ї  (1,1%), одинокі матері (2,2%), сім’ї з дітьми та особи, які перебувають в складних життєвих обставинах 318, особи з психічними захворюваннями (0,22%). Також соціальних послуг потребують учасники АТО, безробітні, особи, які постраждали від насильницьких та протиправних дій, інші категорії мешканців СТГ.

На сьогодні на території громади надається 10 видів соціальних послуг з 17 видів, що вказані в Переліку соціальних послуг, затвердженому наказом Міністерства соціальної політики України від 03.09.2012 р. № 537, а саме інформування, консультування, соціальний супровід, соціальна адаптація, соціальна профілактика, догляд вдома, представництво інтересів, кризове та екстрене втручання, психологічна підтримка, адресна натуральна допомога.

Протягом жовтня 2018 р. – квітня 2019 р. робочою групою в складі працівників Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Красноріченської селищної ради»  та ініціативних жителів громади було створено Профіль Красноріченської громади, в  якому здійснено оцінку потреб Красноріченської  СТГ в соціальних послугах. У рамках вказаного дослідження виявлено, зокрема, такі проблеми, на розв’язання яких спрямована ця Програма:

1. В ТГ створено КУ «ЦНСП Красноріченської селищної ради» (суб’єкт, що відповідно до законодавства може надавати  соціальні послуги), (надалі ЦНСП). Надання соціальних послуг в ЦНСП здійснюють:

  - відділ із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді;

  - відділення соціальної допомоги вдома;

  - відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

  1. Неможливість  отримання в межах громади ряду соціальних послуг, яких потребує значна кількість мешканців СТГ (зокрема посередництва, підтриманого проживання, соціальної  реабілітації).
  2. Потреба в наданні соціальних послуг догляду вдома, представництва інтересів та соціального супроводу більшій кількості отримувачів.
  3. Відсутність субвенції на фінансування сфери надання соціальних послуг, а також недостатність матеріально-технічних ресурсів, що перешкоджають повноцінному функціонуванню та розвитку зазначеної сфери.
  4. Необхідність належного кадрового забезпечення сфери надання соціальних послуг та  підвищення кваліфікації працівників, які надають такі послуги.
  5. Утрудненість доступу до соціальних послуг для мешканців віддалених територій  громади через відсутність транспортного сполучення (с. Бараниківка, с. Новоолександрівка, с. Залиман, с. Площанка, с. Невське, с. Нововодяне, с. Макіївка, околиці смт. Красноріченське)

 

Мета програми

Метою цієї Програми є покращення доступу мешканців СТГ до належного спектру якісних соціальних послуг, що надаються в межах громади відповідно до державних стандартів.   

Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем, обсягів фінансування.

 Строки виконання Програми

Проблеми, на розв’язання яких спрямована ця Програма, передбачається подолати шляхом паралельного впровадження заходів з

1) організаційного та кадрового забезпечення надання соціальних послуг в СТГ,

2) розвитку матеріально-технічної бази сфери надання таких послуг,

3) моніторингу потреб СТГ у соціальних послугах та інформування мешканців про соціальні послуги, що надаються в громаді.

Програма передбачає фінансування ЦНСП, що надає соціальні послуги, для охоплення такими послугами громадян,  що їх потребують.

Обсяги фінансування виконання завдань та заходів цієї Програми визначено, виходячи з потреб фінансового забезпечення досягнення результативних показників, визначених цією Програмою на 2022 рік. Видатки на фінансування виконання завдань та заходів цієї Програми визначаються щорічно при складанні та затвердженні бюджету СТГ на відповідний рік.

Цю Програму передбачається виконати протягом 2022 року.

Завдання та заходи Програми, результативні показники

Завдання

Заходи на виконання завдання

Результативні показники

Завдання 1. Організаційне та кадрове забезпечення надання соціальних послуг

 

    1. Організація роботи відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ЦНСП
    2. Організація роботи відділення соціальної допомоги вдома ЦНСП 
    3. Організація роботи      

 відділення організації надання адресної  натуральної та грошової допомоги

надання соціальних  послуг одночасно 318,  сім’ям та особам

 

надання соціальних  послуг одночасно не менше 80 особам похилого віку та людям з інвалідністю

 

 

 надання соціальних  послуг одночасно    

 для різних вразливих категорій, не   

 менше 500 осіб

1.4.  підвищення кваліфікації працівників, що надають соціальні послуги (курси, тренінги, навчальні поїздки)

щонайменше 7 працівників, що надають соціальні послуги, щорічно беруть участь  у курсах, тренінгах, навчальних  поїздках

Завдання 2. Розвиток матеріально-технічної бази сфери надання соціальних послуг

2.1. Створення матеріально-технічної бази ЦНСП

облаштовано приміщення ЦНСП, придбано технічні засоби, матеріали, інвентар для надання соціальних послуг згідно з державними стандартами

Завдання 3. Моніторинг потреб СТГ у соціальних послугах та інформування мешканців про соціальні послуги

3.1.Періодичне визначення (оцінка) потреб населення СТГ у соціальних послугах

здійснено визначення (оцінку) потреб населення СТГ у соціальних послугах, підготовлено звіт за його результатами

3.2.Видання та  розповсюдження інформаційних матеріалів про соціальні послуги, що надаються в СТГ (буклети, листівки)

виготовлено друковані інформаційні матеріали для вільного розповсюдження, які розміщено в приміщеннях селищної  ради СТГ, ЦНСП, старостатів, на інформаційних стендах 

3.3. Розміщення,доповнення та актуалізація інформації про соціальні послуги, що надаються в СТГ, на веб-сторінці СТГ

на веб-сторінці СТГ постійно наявна та в міру потреби  оновлюється інформація про соціальні послуги, що надаються  в СТГ

3.4. Обговорення питань надання соціальних послуг в СТГ на публічних заходах

питання надання соціальних послуг обговорено на загальних зборах (сходах)  мешканців сіл, громадських слуханнях, круглих столах, інших публічних заходах

 

Ресурсне забезпечення

Для виконання цієї Програми передбачається залучити необхідні людські (кадрові), матеріально-технічні та фінансові ресурси.

У  виконанні завдань та заходів цієї Програми братимуть участь посадові особи місцевого самоврядування та депутати селищної ради СТГ, працівники комунальних закладів та організацій, закладів освіти та охорони здоров’я, представники організацій громадянського суспільства, волонтери, активні мешканці громади.

Матеріально-технічне забезпечення виконання цієї Програми здійснюється за рахунок комунального майна СТГ, що перебуває на балансі органів місцевого самоврядування, комунальних закладів та організацій, а також майна та ресурсів закладів освіти та охорони здоров’я, організацій громадянського суспільства (за їх згодою), благодійної допомоги, технічної допомоги, в т.ч. міжнародної, пожертв та інших  ресурсів.

Фінансове забезпечення виконання цієї Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету СТГ, інших бюджетів, комунальних закладів та організацій, коштів програми та  проектів міжнародної технічної допомоги  та коштів, залучених з інших джерел, незаборонених законодавством.

Координація та моніторинг виконання Програми

Координацію виконання Програми здійснює виконавчий комітет селищної ради СТГ

Моніторинг та оцінку реалізації  Програми  здійснюють постійна депутатська комісія селищної ради СТГ з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти, культури і спорту та робоча група з питань розвитку системи надання соціальних послуг у Красноріченській СТГ при селищному голові СТГ за участю організацій громадянського суспільства.

Очікувані результати

1. Підтримка діяльності ЦНСП Красноріченської селищної ради. 

2. Забезпечення надання в межах СТГ соціальних послуг інформування, консультування, соціального супроводу, соціальної адаптації, соціальної профілактики, догляду вдома, представництва інтересів, кризового та екстреного втручання, психологічної підтримки, адресної натуральної допомоги тощо.

3. Покрашення  кадрового забезпечення сфери надання соціальних послуг та підвищення  кваліфікації працівників, що надають такі послуги через їх участь  у курсах, тренінгах, навчальних  поїздках.

4. Модернізація матеріально-технічної бази надання соціальних послуг (облаштування приміщення ЦНСП, придбання відповідних технічних засобів, матеріалів, обладнання  робочих місць для соціальних працівників  для соціального обслуговування громадян).

5. Визначення реальних  потреб населення СТГ у соціальних послугах для подальшого прийняття управлінських рішень щодо розвитку системи надання послуг.

6. Належне інформування мешканців СТГ про соціальні послуги, що надаються в громаді , через друковані інформаційні матеріали, веб-сторінку СТГ  та в рамках проведення публічних заходів.

 

 

СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА                                                                  Сергій ГЛУЩЕНКО

                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Додаток

до Програми розвитку надання соціальних послуг

у  Красноріченській селищній територіальній громаді

на 2022 рік

 Напрями діяльності та заходи Програми

Зміст заходів

Виконавці

Термін виконання

Обсяги фінансування, тис. грн.

за роками

Всього

Завдання 1. Організаційне та кадрове забезпечення надання соціальних послуг

1.1.

 Організація роботи ЦНСП

(організаційне та кадрове забезпечення діяльності)

Красноріченська  селищна  рада  Сватівського  району  Луганської  області

 2022

 

2022-

 

 2 478,190

1.2

 підвищення кваліфікації працівників, що надають соціальні послуги (курси, тренінги, навчальні  поїздки)

Красноріченська  селищна  рада  Сватівського  району  Луганської  області, ЦНСП

2022

2022

 безкоштовно

Завдання 2. Розвиток матеріально-технічної бази сфери надання соціальних послуг

2.1

Створення матеріально-технічної бази ЦНСП (закупівля меблів, інвентарю, технічних засобів, матеріалів)

Красноріченська  селищна  рада  Сватівського  району  Луганської  області, ЦНСП

2022

2022

 18,040

Завдання 3. Моніторинг потреб СТГ у соціальних послугах та інформування мешканців про соціальні послуги

 

3.1

Періодичне визначення (оцінка) потреб населення СТГ у соціальних послугах

ЦНСП

2022

2022 -

 безкоштовно

3.2

Видання та  розповсюдження інформаційних матеріалів про соціальні послуги, що надаються в СТГ (буклети, листівки)

ЦНСП

2022

2022 -

 

 безкоштовно

3.3

Розміщення, доповнення та актуалізація інформації про соціальні послуги, що надаються в СТГ, на веб-сторінці СТГ.

Відділ загальної та організаційної роботи ТГ 

2022

2022 -

безкоштовно

3.4.

 Обговорення питань надання соціальних послуг в ТГ на публічних заходах

Виконавчий комітет селищної ради, ЦНСП

2022

2022 -

безкоштовно

                 

 

СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА                                                                  Сергій ГЛУЩЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано