Красноріченська селищна військова адміністрація

Луганська область, Сватівський район

Про затвердження Програми охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Красноріченської селищної територіальної громади на 2022 рік

Дата: 22.12.2021 16:21
Кількість переглядів: 339

 

Фото без опису

УКРАЇНА

КРАСНОРІЧЕНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЛУГАНСЬКОЇ     ОБЛАСТІ

СВАТІВСЬКОГО  РАЙОНУ

ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ СЕСІЯ

 

24 грудня 2022 року                          смт Красноріченське                                   № 23/

 

Про затвердження Програми

охорони та збереження пам’яток

культурної спадщини Красноріченської

селищної територіальної громади на 2022 рік

 

 

   З метою створення більш сприятливих умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, соціально-економічного, культурного та духовного розвитку територіальної громади, керуючись п.2 ст.6 Закону України «Про охорону культурної спадщини», ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Красноріченська селищна рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

 

  1. Затвердити Програму охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Красноріченської селищної територіальної громади на 2022 рік.
  2. Визначити КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД  «КРАСНОРІЧЕНСЬКИЙ НАРОДНИЙ ДІМ» КРАСНОРІЧЕНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ  ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ» спеціально уповноваженим органом охорони культурної спадщини, що буде здійснювати функції з охорони культурної спадщини на території Красноріченської селищної територіальної громади.
  3. Затвердити Перелік об’єктів культурної спадщини які знаходяться на території Краноріченської селищної територіальної  громади.
  4. Перезаключити охоронні договори на об’єкти культурної спадщини, які знаходяться на території Краноріченської селищної територіальної  громади.
  5. Контроль за  виконанням  даного  рішення  покласти  на  постійну   комісію з  питань   бюджету, фінансів, соціально економічного розвитку, малого  і  середнього  бізнесу, інвестицій, міжнародного співробітництва, комунальної власності, інфраструктури, транспорту  та  комунального  господарства.

 

 

 

Селищний голова                                                                                      Сергій ГЛУЩЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

до рішення Красноріченської

селищної ради від 24.12.2021р. № 23/    

 

 

ПРОГРАМА

охорони та збереження пам’яток культурної спадщини

Красноріченської селищної територіальної громади на 2022 рік

 

І. Загальні положення

 

  До складу Красноріченської селищної територіальної громади входять населені пункти: смт Красноріченське, с. Залиман, с. Площанка, с. Бараниківка, с. Новоолександрівка, с. Макіївка, с. Греківка, с. Невське, с. Новолюбівка та с. Нововодяне.

Кожен населений пункт зберіг в процесі свого розвитку пам’ятки різних видів. Культурна спадщина сіл є невід’ємною частиною надбання України, а відтак і світової культури.

   До Реєстру нерухомих пам’яток у Красноріченській СТГ внесено: - 10 пам’яток культурної спадщини. Також на території населених пунктів є об’єкти культурної спадщини які не внесені до Реєстру нерухомих пам’яток (додаток № 1 до Програми)

   Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” (ст. 31, п. 6; ст. 32, п. 6, п. 10)   функції забезпечення охорони пам’яток історії та культури покладено на органи місцевого самоврядування, що передбачає розроблення та реалізацію цілого комплексу заходів за участю органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, депутатів, громадських організацій, суб’єктів господарювання, мешканців селищної територіальної громади.

   Вирішення проблем у сфері охорони культурної спадщини можливе за умови розроблення та реалізації цільової програми охорони культурної спадщини.

   Програма охорони культурної спадщини – це система заходів, що здійснюється органами виконавчої влади та місцевого самоврядування шляхом забезпечення ефективного управління науково-дослідницькою, економічною, просвітницькою, туристичною, технічною та виробничою складовими частинами галузі охорони культурної спадщини.

  Програма спрямовується на забезпечення сприятливих умов щодо реалізації нормативно-правових актів України в галузі охорони культурної спадщини з урахуванням особливостей територіальної громади та ефективного залучення інтелектуального та економічного потенціалів.

  В умовах ринкових відносин пам’ятки культурної спадщини слід розглядати як об’єкти, що мають велике соціально-культурне значення, об’єкти інвестування і розвитку фінансових, технічних, науково-технологічних засад формування сфери культурної спадщини.

  Принциповими положеннями в питаннях організації реабілітації, ремонту та реставрації об'єктів культурної спадщини є питання прав власності на нерухомі пам’ятки та правове регулювання відносин суб’єктів охорони культурної спадщини.

  Законом України “Про охорону культурної спадщини” визначені питання з регулювання прав власності на пам’ятку, обов’язки власників та користувачів щодо забезпечення належного технічного стану схоронності пам’яток.

 

ІІ. Мета, завдання, принципи та пріоритети місцевої Програми охорони культурної спадщини

 

   Мета Програми охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Красноріченської селищної територіальної громади на 2022 рік” полягає у створенні умов для організаційно-правового, фінансово-економічного та науково-виробничого забезпечення охорони культурної спадщини в інтересах динамічного соціально-економічного, культурного, духовного розвитку Красноріченської СТГ та проведення ремонтів об’єктів культурної спадщини на території Красноріченської СТГ.

Основними завданнями реалізації Програми є:

- проведення ремонтів об’єктів культурної спадщини на території Красноріченської СТГ;

- проведення паспортизації об’єктів культурної спадщини на території Красноріченської СТГ;

- увічнення визначних історичних подій, видатних постатей в історії громади;

- розроблення заходів щодо охорони культурної спадщини;

- підвищення ефективності співпраці у сфері охорони культурної спадщини структурних підрозділів селищної ради;

- проведення інвентаризації з виявлення причин руйнування на аварійних пам’ятках;

- організація та проведення робіт по визначенню і обліку пам’яток історії та пам’яток мистецтва;

- забезпечення виконання першочергових протиаварійних та консерваційних робіт на найбільш цінних пам’ятках;

- організація спеціального нагляду (моніторингу) за технічним станом пам’яток, ведення відповідних інформаційних баз даних щодо технічного стану об'єктів;

- забезпечення належних умов дотримання режимів використання об’єктів культурної спадщини, їх територій, зон охорони;

- залучення громадськості до процесів управління та контролю в галузі охорони культурної спадщини, формування громадської думки у сфері використання культурного надбання;

- співпраця з громадськими організаціями, товариствами Красноріченської СТГ;

- забезпечення заходів спрямованих на збереження і регенерацію історичного середовища Красноріченської СТГ;

- забезпечення умов для стабільного і ритмічного фінансування робіт, передбачених Програмою, за рахунок коштів місцевого бюджету, інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Основними пріоритетами Програми є:

- забезпечення виконання робіт з ремонту, реставрації об’єктів культурної спадщини на території Красноріченської СТГ;

- забезпечення виконання робіт з виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини;

- забезпечення виконання першочергових протиаварійних та консерваційних робіт на найбільш цінних пам’ятках.

- забезпечення досліджень та розробка науково-проектної документації на першочергові протиаварійні та реставраційні роботи на найбільш цінних пам’ятках;

- розробка першочергових фінансово-економічних заходів щодо збереження та охорони найбільш цінних пам’яток громади на основі поєднання можливостей бюджетів всіх рівнів, внутрішнього фінансово-економічного потенціалу нерухомих пам’яток, приватних коштів власників та користувачів пам’яток.

 

ІІІ. Фінансове забезпечення реалізації програми

 

  Фінансування заходів для реалізації даної Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету   Красноріченської  селищної  територіальної  громади, для чого у селищному бюджеті виділено 49000 грн. Дана програма фінансується по КПКВК 0116030, КЕКВ 2210.

  Розпорядником коштів з фінансування даної програми є Красноріченська  селищна рада.

  Дозволити селищному голові проводити фінансування з коштів передбачених даною  Програмою.

  Оплати проводиться на підставі договору, кошторису та актів виконаних робіт.

 

ІV. Очікуваний результат

 

  Виконання Програми має дати поштовх позитивним зрушенням у сфері охорони культурної спадщини, усвідомлення громадою необхідності збереження пам'яток для нинішнього і майбутнього поколінь, як важливого чинника патріотичного та історико-культурного виховання.

  Реалізація заходів Програми дасть змогу:

- створити комплексну систему охорони культурної спадщини Красноріченської СТГ;

- зобов’язати суб’єкти господарювання усіх форм власності, організації, установи, громадян, які проводять діяльність (проживають) в межах історичного ареалу Красноріченської СТГ, дотримуватися пам’яткоохоронного законодавства та нормативно-правових актів України.

- усунути негативні містобудівні, техногенні фактори, що спричиняють руйнацію і деградацію забудови, забезпечити умови раціонального використання пам’яток та об’єктів культурної спадщини;

- зберегти історико-культурне середовище населених пунктів Красноріченської СТГ у поєднанні із заходами модернізації селищної інфраструктури;

- забезпечити охорону об’єктів та пам’яток культурної спадщини, в тому числі історичного ареалу;

- здійснити на належному сучасному рівні паспортизацію об’єктів та облік об’єктів культурної спадщини;

- проводити ремонт, реставрацію об’єктів культурної спадщини;

- покращити інвестиційну привабливість Красноріченської СТГ.

 

V. Прикінцеві положення

 

 

  Відповідальний виконавець Програми Красноріченська селищна рада  Сватівського  району  Луганської  області.

  Відповідальність за цільове використання коштів, передбачених Програмою, покладається на селищного голову.

Термін виконання Програми: 2022 рік.

 

 

Секретар селищної ради                                                               Тетяна НЕСМАШНА

 

 

 

Додаток 1

до Програми охорони та збереження

пам’яток культурної спадщини

Красноріченської СТГ на 2022 рік

 

Перелік об’єктів культурної спадщини, що знаходяться на території

Красноріченської селищної територіальної громади

 

№ з/п

Назвав,вид та категорія

адреса

Охоронний номер

Примітка

1

БРАТСЬКА МОГИЛА РАДЯНСЬКИМ ВОЇНАМ

смт Красноріченське

розвилка вул. Центральна, вул. Шевченко

Від 14.10.1969р. №428 охоронний №853

 

2

БЮСТ ДАЧКО ФЕДОРУ ТЕРЕНТІЙОВИЧУ –ГЕРОЮ РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ

смт Красноріченське     вул. Центральна

б/н

 

3

ПАМ’ЯТНИК РАДЯНСЬКИМ ВОЇНАМ-ОДНОСЕЛЬЦЯМ

с. Залиман

вул. Центральна

Охоронний номер №849

Від 14.10.1969 №428

 

4

ПАМ’ЯТНИЙ  ЗНАК  ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ

смт Красноріченське

вул. Привокзальна

б/н

 

5

БРАТСЬКА  МОГИЛА РАДЯНСЬКИМ ВОЇНАМ

с. Залиман

вул. Кооперативна

Від 14.10.1969 № 428 охоронний № 848

 

6

БРАТСЬКА  МОГИЛА  РАДЯНСЬКИХ ВОЇНІВ

с. Нововодяне вулиця Центральна

Охоронний номер 840

 

7

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ

с. Невське

цвинтар

б/н

 

8

БРАТСЬКА МОГИЛА РАДЯНСЬКИХ ВОЇНІВ

с. Невське

біля школи

14.10.1969 охоронний номер № 862

 

9

ПАМ’ЯТНИК ВОЇНАМ-ОДНОСЕЛЬЦЯМ

с. Новоолександрівка

б/н

 

10

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ

с. Новоолександрівка

цвинтар

б/н

 

11

ПЕТРОПАВЛІВСЬКА ЦЕРКВА

с. Макіївка вул. Клубна

Охоронний номер №140236

 

12

ПАМ’ЯТНИК РАДЯНСЬКИМ ВОЇНАМ –ОДНОСЕЛЬЦЯМ

с. Макіївка

вул. Вишнева

Охоронний номер 859 від 14.10.1969

№428

 

13

БРАТСЬКА МОГИЛА РАДЯНСЬКИМ ВОЇНАМ 1943р.

с. Макіївка вул. Клубна

Історичний  від  14.10.1969р.№428 Охоронний номер 858

 

14

ПАМ’ЯТНИК-СКУЛЬПТУРА  ВОЇНАМ-ВИЗВОЛИТЕЛЯМ

с. Бараниківка центральна площа

б/н

 

15

Пам’ятник радянським воїнам-землякам, працівникам радгоспу

с. Бараниківка

пров. Побєди

14.10.1969  №428 Охоронний номер №835

 

16

Братська могила радянських воїнів

с. Бараниківка

цвинтар

14.10.1969 №428

№834

 

17

Пам’ятний знак «Ветеранам воїнам-інтернаціоналістам локальних війн»

смт Красноріченське

вул. Калинова

б/н

Документи відсутні

18

Братська могила

с.Залиман

цвинтар

б/н

Документи відсутні

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано