Красноріченська селищна військова адміністрація

Луганська область, Сватівський район

Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області

Дата: 19.02.2023 11:30
Кількість переглядів: 223

Фото без опису

Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області роз`яснює:

ЕЛЕКТРОННА ТРУДОВА КНИЖКА

Порушуючи питання створення електронної трудової книжки – ЕТК, слід зазначити, що відомості про трудову діяльність накопичуються та зберігаються у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в персональній електронній обліковій картці кожного працівника або фізичної особи підприємця чи особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, на підставі інформації, яка надходить до Пенсійного фонду відповідно до Закону України від 10.07.2010 №2464-VІ, а це звітність страхувальників, відомості від застрахованих осіб, органів соціального захисту населення, державної служби зайнятості, інших джерел, передбачених законодавством.

Накопичені відомості про періоди роботи використовуються для призначення пенсії та автоматичного призначення пенсії без звернення особи при настанні події.

З прийняттям Закону України від 05.02.2021 №1217-ІХ, облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру, страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом України від 09.07.2003 №1058-ІV, а також включених на підставі цих документів до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру.

Для здійснення доступу застрахованих осіб та страхувальників до інформації та послуг у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, забезпечується функціонування вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду.

Порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 12.03.2021 №11-1 зі змінами.

Згідно з зазначеним Порядком, відомості про трудову діяльність працівника подаються за умови ідентифікації особи з використанням кваліфікованого електронного підпису або інших надійних засобів ідентифікації, одноразово.

Повторно подаються відомості про трудову діяльність у випадку виправлення записів у разі виявлення неправильного чи неточного запису про періоди роботи за періоди страхового стажу після 01 липня 2000 року або створення неправильного чи неточного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника чи застрахованої особи на вебпорталі. При повторному поданні відомостей про трудову діяльність подаються титульна сторінка та сторінки зі змінами.

Переглянути відомості, які було подано, страхувальник може у особистому кабінеті, пункт меню «Відомості про трудові відносини». Для зручності виконується пошук за РНОКПП, прізвищем та ім’ям застрахованої особи, датою подачі відомостей з-по, статусом звернення. Застрахована особа може переглянути усі свої звернення в особистому кабінеті, пункт меню «Мої звернення».

Якщо трудову книжку вже оцифровано, для включення до стажу окремо можна подати скан-копії інших первинних документів, тобто документів, які підтверджують періоди набуття трудового стажу з-по, або доповнюють чи уточнюють записи в трудовій книжці.

Для успішного формування звернення «Відомості про трудові відносини» обов’язково має бути хоча б один документ типу «Трудова книжка або документи про стаж». При створенні електронних записів прикріплення скан-копій документів є обов’язковим.

Наприклад, якщо в зверненні подаємо один документ – диплом, необхідно обрати тип документу «Трудова книжка або документи про стаж» та додати скан-копію диплому.

Подання сканованих копій документів, які підтверджують стаж для призначення пенсії до настання пенсійного віку, дає змогу кожній застрахованій особі отримати інформацію на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України про набутий загальний стаж, станом на час входу в особистий кабінет фізичної особи, без особистого звернення, а також отримати повідомлення за результатами опрацювання звернення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора